Vágólapra másolva!
Tavaly december elején aligha lehetett a stuttgarti szurkolóknál boldogabb fanatikusokat találni: a svábok 15 forduló után veretlenül álltak a Bundesliga élén, ráadásul a BL-ben is kiharcolták a továbbjutást. Az együttes ugyan most sem áll rosszul, elvégre még mindig harmadik a bajnokságban, azonban a visszaesés nyilvánvaló: a VfB legutóbbi 11 mérkőzéséből mindössze kettőt tudott megnyerni, és úgy tűnik, hogy a "vad ifjak" kissé jóllaktak a sikerekkel.

Felix Magathot már az előző szezonban is csodatévőnek tartották Németországban, hiszen egy anyagi gondoktól sújtott klubot vezetett a dobogó második fokára, mégpedig úgy, hogy a játékoskeret hemzsegett a saját nevelésű ifjoncoktól.

Mivel a financiális helyzet a nyáron sem javult Stuttgartban, így aztán az erősítést is minimális kiadással kellett megoldani: ennek megfelelően csupa ingyen igazolható labdarúgó érkezett a klubhoz, akik a nemzetközi piacon nem számítottak különösebben ismertnek. Az egyetlen kivétel a horvát középpályás, Jurica Vranjes volt, aki a Bayer Leverkusennel BL-döntőt is játszott, de a gyógyszergyáriaknál ő is csak kiegészítő embernek számított; a csatársorba leigazolt Szabics Imréről és Cacauról, vagy a védelembe érkezett Philipp Lahmról azonban még ennyi sem volt elmondható.

A stuttgartiaktól így aztán szinte senki sem várta, hogy megismételjék az előző idény remeklését, a legtöbben azt jósolták, hogy a svábok maximum az UEFA-kupás helyezésekért lesznek versenyben. Ehhez képest a gárda álomszerűen rajtolt a Bundesligában, sőt, a Bajnokok Ligájában is: utóbbi sorozatban hazai pályán a Manchester Unitedet is legyőzte, és kiharcolta a továbbjutást csoportjából, míg a bajnokságban egészen a 15. játéknapig veretlen maradt.

Mindez elsősorban a hátsó alakzat egészen fantasztikus teljesítményének volt köszönhető: a stuttgartiak első góljukat a kilencedik fordulóban, a Werder Bremen ellen kapták, de akkor sem bánkódtak különösebben miatta, elvégre 3-1-es győzelmet arattak. Az SC Freiburg, illetve a Hannover '96 ellen kapott gólok sem sokat számítottak, hiszen ezeket a mérkőzéseket is hozta az együttes. Még az sem okozott különösebb gondot, hogy az egyik középhátvéd, a brazil Marcelo Bordon kidőlt a sorból, hiszen Timo Wenzel szinte tökéletesen pótolta. A védelem többi tagja végig állandó volt: a jobb oldalon Andreas Hinkel, a bal szélen Lahm futballozott, középen pedig Bordon, illetve Wenzel partnere a portugál Fernando Meira volt.

A kiváló szereplés hatására persze a fiatal focisták körül hemzsegni kezdtek a különféle ügynökök és menedzserek, de a Stuttgartnak ezt is sikerült kivédenie. Szép sorban négy kulcsjátékos is szerződést hosszabbított: Hinkel és Kevin Kuranyi egyaránt 2007-ig hosszabbította meg jövő nyáron lejáró szerződését. Ez különösen Hinkel esetében számított nagy revelációnak, mert a védő elé az FC Schalke 04 konkrét ajánlatot tett, de ő fejlődése érdekében nemet mondott a nagyobb fizetésre. Szintén 2007-ig írt alá Heiko Gerber, pedig ő Lahm miatt kiszorult a kezdő tizenegyből, majd a veterán csapatkapitány, Zvonimir Soldo is meghosszabbította kontraktusát 2005-ig.

Minden a lehető legnagyobb rendben volt tehát, de az év vége már sejteni engedte, hogy az ideális helyzetnek hamarosan vége szakad. Az esztendő utolsó két bajnokiján egyaránt vereséget szenvedett a gárda, ami még akkor is fájó volt, ha két rangadót bukott el a csapat, a Bayern München és a Bayer Leverkusen ellen. A sváb szurkolók azonban bíztak benne, hogy Magath a télen helyrerázza a gárdát, és tavasszal ismét a bajnokság elején látott VfB lép majd pályára. A szakember tőle szokatlan módon a kereten változtatott a legtöbbet a holtszezonban. Két játékosától is megvált, Joannisz Amanatidisz az Eintracht Frankfurtba, Timo Wenzel pedig az 1. FC Kaiserslauternbe került, érkezett viszont három új szerzemény: Marco Strellert és Hakan Yakint egyaránt az FC Baseltől vették meg, míg a horvát bekk Boris Zivkovic a Portsmouth FC-től érkezett.

Közülük egyedül Zivkovic volt az, aki rögtön a kezdő tizenegybe került, aminek köszönhetően Fernando Meira előrelépett a középpályára, de ez a változtatás nem sok eredményt hozott. A védelemre ugyan továbbra sem lehet panasz, hiszen az idei hat bajnokin mindössze három gólt kapott a gárda, ám a támadórészleg katasztrofális, eddig mindössze öt gólt sikerült összeszorgoskodnia a tavasszal. Nehéz megmagyarázni, hogy mitől esett vissza ennyire a csapat teljesítménye: sokak szerint a probléma nem annyira a játéktudásban, mint inkább a mentális felkészülésben, a hozzáállásban van.

A szezon elején még "vad ifjaknak" nevezett csapatból több focista is mintha kissé jóllakott volna: új szerződése megkötése óta sem Kuranyi, sem Hinkel nem képes ugyanolyan teljesítményre. A gárda támadójátéka még a korábbinál is jobban kiszámítható, túlságosan sablonos. Talán Yakin és Streller csapatba építése segíthet a problémán, de ha a stuttgartiak nem vigyáznak, akkor a Bajnokok Ligája a következő szezonban csak szép emlék lesz a számukra.