Vágólapra másolva!

Tovább gyűrűzik a portugál bundabotrány

Hivatalosan vádat emeltek a Portugál Labdarúgó Liga elnöke, Valentim Loureiro ellen, akit korrupcióval és 23 rendbeli csalással gyanúsítanak.

A vezetőt négy nappal ezelőtt vették őrizetbe, majd a kihallgatás után - 250 ezer eurós óvadék fejében - távozhatott a rendőrségről, de nem hagyhatja el lakóhelyét és rendszeresen jelentkeznie kell a hatóságnál. A vizsgálatok lezárultáig nem gyakorolhatja ligaelnöki tevékenységét.

A bundabotrány - alig két hónappal a június 12-én kezdődő Európa-bajnokság előtt - a hét elején rázta meg Portugáliát. Loureirót azután tartóztatta le a rendőrség, hogy felmerült a gyanú: bírókat vesztegetett meg. Rajta kívül további 15 személyt vettek őrizetbe, köztük a játékvezetői bizottság elöljáróját, Antonio Pintode Sousát és több sípmestert, illetve klubelnököt is.

A nyomozók átkutatták a labdarúgó-szövetség (FPF) központját, továbbá mintegy 60 lakást. Az "aranyfütty" fedőnevű műveletet egy szóvivő szerint már hetekkel korábban eltervezték. Egyelőre nem ismeretes, hogy mely osztály mely mérkőzései kapcsán cseréltek gazdát a kenőpénzek, de annyi biztos, hogy a harmadik ligás FC Gondomar érintett az ügyben. Loureiro egyben a Porto melletti kisváros polgármestere.