Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája-elődöntő első, gól nélküli döntetlent hozó mérkőzését követően La Corunában lépett pályára a spanyol Deportivo és a portugál FC Porto labdarúgócsapata. A gólzápor ezúttal is elmaradt, meglepetésre a vendégek Derlei büntetőből szerzett találatával 1-0-ra nyertek, s az 1987-es, győztes BEK-döntő óta először jutottak a legrangosabb kupasorozat fináléjába.

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó
Deportivo La Coruna (spanyol) - FC Porto (portugál) 0-1 (0-0)
vezette: Collina (olasz)
Deportivo: Molina - Manuel Pablo, Naybet, Cesar, Romero - Victor (Scaloni, 55.), Duscher, Sergio (Tristan, 67.), Luque (Fran, 72.) - Valerón - Pandiani
Porto: Vitor Baia - Paulo Ferreira, Jorge Costa, Carvalho, Nuno Valente - Costinha, Maniche, Mendes (Bosingwa, 88.), Carlos Alberto (Pedro Emanuel, 68.), Deco - Derlei (McCarthy, 92.)
gól: Derlei (60., büntetőből)
sárga lap: Naybet (11., 70.), Tristan (90.), illetve Carlos Alberto (34.), Mendes (80.)
piros lap: Naybet (70.)
A döntőbe 1-0-s összesítéssel a Porto jutott.

A Deportivo a spanyol bajnokságban zsinórban hetedik mérkőzését nyerte meg otthon, ráadásul 663 perce nem kapott BL-gólt a Riazor-stadionban. Javier Irureta vezetőedző az eltiltott védő Jorge Andrade és a középpályás Mauro Silva hiánya miatt César Martínnak és Aldo Duschernek szavazott bizalmat.

A Porto sorozatban kilenc BL-mérkőzésen nem talált legyőzőre, de hiába nyerte meg a hazai bajnokságot, pénteken kikapott a Rio Ave együttesétől. A kezdőcsapatban meglepetésre helyet kapott az a Derlei, aki térdsérülése miatt december óta nem játszott, de csak egyedüli csatárként szerepel, ugyanis McCarthy csak a kispadon foglalhatott helyet.

Özönvízszerű eső zúdolt az észak-spanyol városra a találkozó előtt, így felázott talajú pályán kezdődött meg a mérkőzés. A küzdelem a 14. percben jutott el először a lövés szintjére, ekkor Maniche próbálkozott, de gyenge kísérlete jócskán elkerülte a kaput. Aztán Molina kapus ügyetlenkedése okozott kisebb riadalmat, a hazai hálóőr egy gyenge lövést kétszer sem tudott megszelidíteni, végül szögletre csúszott a labdával.

Félóra elteltével feltűnővé vált a portói fölény, a 60 százalék feletti labdabirtoklás azonban nem párosult helyzetekkel. Sőt, a 27. percben Pandiani bombázott kapu fölé - igaz, a Depor-csatár már lesen kapta a labdát.



Egy perc sem telt el a második játékrészből, amikor a Porto majdnem vezetést szerzett: Deco jobb oldali beadásáról Maniche még lemaradt, ám a hosszú saroknál érkező Derlei előrevetődve elérte, fejese azonban a jobb kapufán csattant. Az 52. percben ismét Derlei iramodott meg a bal oldalon, ám mielőtt az alapvonaltól visszajátszott volna, az elcsúszó Cesar, a földön fekve blokkolta a passzt.

Az 60. percben góllá érett a Porto fölénye: Cesar a lépéselőnybe kerülő Decót felvágta a tizenhatos vonalán, a büntetőt Derlei hajszálpontosan a jobb alsó sarokba lőtte (0-1). Megélénkült a játék, a 65. percben Luque beadását Pandiani csúsztatta a kapu mellé.

Két perccel később cserélt a Depor, s a Sergio helyett pályára lépő Tristan tíz másodperc alatt majdnem megtréfálta Vitor Baiát, ám a portugál kapus végül üggyel-bajjal összekaparta a labdát saját ötösén belül. Válaszul Carlos Alberto helyét a védő Pedro Emanuel foglalta el.

A 70. percben Naybet Paulo Ferreirával szabálytalankdott, s Collina kiosztotta a hazai játékos második sárga (és egyben első piros) lapját. A megfogyatkozott Deportivo emberhátrányban is rohamozott, Tristan előbb akcióból, majd szabadrúgásból veszélyeztetett.

Az utolsó húsz perc meddő mezőfölényét hazai részről az erőlködés, vendégoldalon pedig a túlélés jellemezte. Mivel az eredmény nem változott, a Porto 180 perc alatt szerzett egyetlen gólocskával - 1987 után ismét - bejutott a legrangosabb sorozat fináléjába.