Vágólapra másolva!

Öt bíró érintett a cseh bundabotrányban

Már öt élvonalbeli labdarúgó-játékvezetőt gyanúsít a cseh rendőrség azzal, hogy kenőpénz ellenében befolyásolták a bajnokság egyes mérkőzéseinek a végeredményét.

Másfél hete letartóztatták a Synot nevű klub egyik vezetőjét, Jaroslav Hastíkot, amikor egy benzinkútnál találkozott Stanislav Hruska játékvezetővel, s a hatóságok szerint 175 ezer koronát (1,35 millió forint) adott át neki azért, mert a Synotot győzelemhez (2-0) segítette március 27-én a Sparta Praha ellen.

Múlt kedden este Václav Zejda játékvezető ellen is vádat emeltek, mert állítólag korábban 120 ezer koronát (920 ezer forint) vett át azért, hogy a Blsany-Synot (1-3) találkozón győzelemhez segítette a vendégeket. Zejdának a hatóságok szerint szintén Hastík adta át a pénzt.

A legújabb fejlemények szerint egy harmadik bíró - aki civilben egy kisváros polgármestere - ezer eurót (260 ezer forint) fogadott el a Stare Mesto egyik funkcionáriusától, két társa pedig segédkezett a pénz átadásában.

Lapértesülések szerint a korrupciós ügy mögött nem a bajnokság befolyásolása, hanem fogadási pénzek állnak, mivel egy-egy váratlan eredményen hatalmas összegeket zsebelhetnek be a fogadóirodák. A rendőrség megerősítette, hogy ez is magyarázata lehet a bundagyanús eseteknek.