Vágólapra másolva!
A Charlton Athletic januárban hatalmas meglepetésre még a negyedik helyen állt a Premiershipben, ám legjobbja, a középpályás Scott Parker eladása után alaposan visszaesett a csapat, és a jelek szerint csak a nyolcadik hely környékén végez a bajnokságban. Ennek ellenére a londoni klubnál egyáltalán nincsenek elkeseredve, sőt, úgy vélik, hogy sokkal egészségesebb, ha az együttes fokozatosan lép előre - a következő szezonban azonban várhatóan már valóban az európai kupaszereplés lesz a cél.

Története első élvonalbeli szereplése alkalmával 1937-ben második, 1939-ben pedig harmadik lett a Charlton. A klub legjobb helyezése a Premiershipben pedig a kilencedik volt, amelyet még 2001-ben ért el a csapat, így aztán nem kis szenzációt jelentett Angliában, hogy az együttes sokáig tartotta magát az élmezőnyben, és még az év elején, 22 forduló után is a negyedik helyen állt a bajnokságban.

A bajnokság kezdetén ugyanis a Charlton Athletic mestere, Alan Curbishley is a biztos bennmaradást tűzte ki célul, és még a legoptimistább drukkerek is csak az első tízbe kerülésről beszéltek - hiába, errefelé mindig igyekeztek reálisan felmérni az erőviszonyokat. Ehhez képest az Addicks (mert ez az egyesület beceneve) csak nem akart leszakadni a sztárkluboktól, és szép lassan a szakértők is kezdték belátni, hogy a Charltonban jóval több van, mint azt eleinte gondolták.

A jó szereplés hátulütője, ahogyan az a kiscsapatoknál lenni szokott, az volt, hogy a gárda legjobbjait elkezdték csábítani a nagyobb egyesületek. Esetünkben Scott Parker volt a fő kiszemelt, aki a nyáron még a maradás mellett döntött, januárban azonban a Chelsea FC sokadik ajánlatát követően már nem mondott nemet. A klub vezetősége sokáig kitartott, és az első két ajánlatot még elutasította, de mielőtt a focista túlságosan is "berágott" volna az ellenállás miatt, a Charlton elnöke végül beleegyezett a középpályás eladásába: a vételárat így 14,6 millió euróig sikerült felsrófolni, amivel Parker a klub történetének legdrágábban eladott focistája lett. Arról nem is beszélve, hogy az üzletbe még belefoglalták: a korábban a Chelsea FC által a szezon végéig kölcsönadott csatár, Carlton Cole egészen 2005-ig marad a Charltonban.

Üzletileg tehát nem járt rosszul a klub, az együttes azonban alaposan megérezte legjobbja hiányát: Parker eladását követően egymás után három mérkőzésen kikapott, és január óta mindössze három bajnokit tudott megnyerni. Ennek következtében az Athletic vissza is esett a tabellán, és két fordulóval a zárás előtt a kilencedik pozíciót foglalta el, igaz, a középmezőny sűrűsége miatt akár a hetedik hely sem volt elérhetetlen a számára, viszont tizediknél hátrább aligha kerülhetett.

A rosszabb eredményeknek persze nem csak Parker eladása volt az oka: sokat számított az is, hogy a csapat dél-afrikai középhátvédje, Mark Fish kidőlt a sorból. A bekk érdekes körülmények között sérült meg: lakásában megbotlott, és keresztülesett egy üvegasztalon, ami úgy elvágta a lábát, hogy összesen 39 öltésre volt szükség.

Mindezzel együtt a klub háza táján talán soha nem volt ilyen optimista a hangulat, és a drukkereknek mindek okuk meg is van a derűlátásra, hiszen csapatuk fejlődése jól látható: a két évvel korábbi 14. hely és a tavalyi tizedik pozíció után most szinte biztosan előrébb lép a gárda. Ráadásul a jelek arra mutatnak, hogy a folyamat itt nem áll meg, és a klub a jövőben kimondottan az európai kupaszereplést veszi célba.

Erre utal, hogy a szakvezető, az egyik legjobb angol edzőnek tartott Curbishley (akit évről évre más sztárcsapattal hoznak kapcsolatba) a tavasszal három és fél évvel meghosszabbította szerződését, azaz 2007-ig elkötelezte magát az egyesülethez.

"A klub a pályán és azon kívül is előrelépett, és ha nem lettem volna biztos a dolgomban, akkor nem írtam volna alá az új kontraktust. A mostani bajnokság kezdete előtt úgy éreztem, hogy az első tízbe kerülés reális cél lehet, és innen az európai kupaszereplés már nincsen messze" - nyilatkozta a népszerű tréner, márpedig ha már ő is a nemzetközi porondról beszél, akkor a Charltont valóban érdemes komolyan venni.

Annál is inkább, mert a hírek szerint a nyáron az Athletic, története során talán először, valóban komoly összeget költhet új focistára. A klub a Parkerért befolyt summa mellett a ligától körülbelül hétmillió fontot kap a tabellán elfoglalt helyezés alapján, sőt, még abból is szerzett közel egymilliót, hogy a West Ham United eladta Jermaine Defoe-t a Tottenham Hotspurnek - a csatár ugyanis egykoron a Charltonnál kezdte pályafutását.

Az Addicks elnöke, Richard Murray állítása szerint Curbishleynek közel 12 millió font áll majd a rendelkezésére, amiből már be lehet vásárolni. A kiszemeltek között van többek között a Leicester City török középpályása, Muzzy Izzet, a másodosztályú Nottingham Forest szélsője, Andy Reid, illetve a Cardiff City walesi csatára, a Puskás Ferenc stadionban is látott Robert Earnshaw is.