Vágólapra másolva!
Szerda este 20.45-től, Göteborgban kerül sor a labdarúgó UEFA-kupa döntőjére, melynek során a spanyol bajnok FC Valencia a francia Olympique Marseille-jel csap össze. A spanyolok arra készülnek, hogy öt éven belül harmadik európai kupadöntőjüket végre megnyerjék, míg a Marseille reményeit a játékra jelentkező csatárfenomén, Didier Drogba élteti.

UEFA-kupa, döntő
FC Valencia (spanyol) - Olympique Marseille (francia)
Göteborg, Ullevi-stadion, 20.45
vezeti: Pierluigi Collina (olasz)
várható kezdőcsapatok
FC Valencia: Canizares - Carboni, Ayala, Marchena, Curro Torres - Albelda, Baraja - Vicente, Aimar, Rufete - Mista
Olympique Marseille: Barthez - Beye, Meite, Hemdani, Ferreira - Batlles, N,Diaye, Marlet, Flamini, Meriem - Drogba

Minden bizonnyal kezdőként lép a göteborgi Ullevi-stadion gyepére Didier Drogba, a francia Olympique Marseille elefántcsontparti csatára, akinek szereplése kérdéses volt a szerdai UEFA-kupa-döntő előtt. A Marseille színeiben 15 kupameccsen tizenegy gólt szerző támadó még május 9-én, a Monaco ellen szenvedett csípősérülést, s bár azóta nem játszott mérkőzést, kedden biztatóan mozgott az edzésen. "Remek állapotban van, játszani fog, s remélem, az ő jelenlétével megnő az esélyünk is a Valencia ellen" - nyilatkozta José Anigo, a franciák mestere.

Anigo persze hozzátette, csakis akkor számít Drogba játékára, ha százszázalékos állapotban lesz. A tréner szerint a Valencia sokkal jobb és masszívabb csapat, mint korábbi ellenfeleik közül akár az Inter, a Liverpool vagy a Newcastle United. "Nem véletlenül lettek bajnokok Spanyolországban, persze akadnak gyenge pontjaik is, ezeket kell kihasználnunk"

Forrás: EPA
Benítez diadalra vezetheti végre a Valenciát Forrás: EPA

A Valencia edzője, Rafael Benítez még viccelődött is a sajtótájékoztatón, mikor Drogbáról faggatták: "Pillanatnyilag az érdekel bennünket, hogy biztosak legyünk abban, Drogbát nem érinthetjük meg" - célzott arra a szakvezető, hogy jobban örülne a támadó hiányának. "A saját játékunkra kell koncentrálnunk s meg kell akadályozunk ellenfelünk legveszélyesebb fegyverét, a kontratámadást."

A Valencia öt éven belül harmadik európai kupadöntőjét játssza, azonban győznie egyszer sem sikerült, hiszen 2000-ben a Real Madridtól, egy évvel később pedig a Bayern Münchentől kapott ki a Bajnokok Ligájában. "Végre nyerni és ünnepelni akarunk" - nyilatkozta elszántan Ruben Baraja.

A két együttes közül a Valencia 1962-ben és 1963-ban is elhódította az akkor még Vásárvárosok Kupájának nevezett trófeát, míg az Olympique Marseille utolsó nagy sikerét 1993-ban aratta, amikor a Bajnokok Ligáját nyerte meg.

Amennyiben az FC Valencia győz, a 39 éves Amedeo Carboni lesz a legidősebb, aki európai labdarúgó kupafináléban diadalmaskodik. Igaz, Puskás Ferenc majd egy hónappal idősebb volt nála, amikor a Real Madriddal 1966-ban BEK-et nyert, azonban a magyar csillag a döntőben nem lépett pályára. Jelenleg a legidősebb UEFA-győztes Miguel Angel: a kapus 37 éves volt, amikor a Real Madrid 1985-ben legyőzte a Videotont a fináléban.

[origo]/(MTI)