Vágólapra másolva!
Húsz év óta nem szenvedett vereséget alacsonyabb osztályú csapattól az FA-kupában a Manchester United labdarúgócsapata, amely az idei fináléban magabiztos, 3-0-s győzelmet aratott a Division One-ban szereplő Millwall felett. A találkozó hőse a két gólt szerző Ruud van Nistelrooy volt.

FA-kupa, döntő
Manchester United - Millwall 3-0 (1-0)
Cardiff, 71 350 néző
vezette: Winter
Manchester United: Howard (Carroll, 84.) - Gary Neville, Brown, Silvestre, O'Shea - Ronaldo (Solskjaer, 84.), Fletcher (Butt, 84.), Keane, Giggs - Scholes, van Nistelrooy
Millwall: Marshall - Ryan (Cogan, 74.), Ward, Lawrence, Elliott - Sweeney, Livermore, Wise (Weston, 89.), Ifill - Cahill, Harris (McCammon, 75.)
gól: Ronaldo (43.), Van Nistelrooy (64., 81., az elsőt büntetőből)

Természetesen mindenki felépült az idei szezon utolsó nagy próbatételére, a Manchester United-Millwall FA-kupa fináléra, így a Premiershipben szereplő Ferguson-fiúknál pályára léphetett Roy Keane (aki mellett a sérülése esetén alternatívának tartott Fletcher is a kezdőben kapott bizalmat), míg a másodosztályú kiscsapat játékos-edzője, Dennis Wise is vállalta a játékot.

A MU úgy vágott neki a döntőnek, hogy 20 éve nem kapott ki alacsonyabb osztályú csapattól, akkor (1984. január 7-én) a negyedik ligás Bournemouth búcsúztatta a Vörös Ördögöket a kupa 3. fordulójában. Miután a United beállította az Arsenal rekordját, s 16. alkalommal is döntőbe jutott, a klub történetének 11. sikerét várta. Ezzel szemben a Millwall históriája első FA-kupa döntőjére készült, ráadásul meghatározó játékosát, az eltiltott Dichiót nélkülözte is.

A 4. percben Ronaldo beadását Van Nistelrooy fejelte mellé, öt perccel később a portugál csúsztatását Scholes nem találta el az ötösön. A játék képén az első negyedórában meglátszott az osztálykülönbség, a Manchester hatalmas mezőnyfölényben játszott, a Millwall egy lesen megakadt támadáson kívül nem tudott felmutatni semmit.

A 23. percben Marshall kapus pazar védést mutatott be, Keane felpörgetett magának egy labdát, de 23 méteres, lefelé csapódó bombáját a kapus a bal sarokból tolta léc fölé. A 26. percben végre dolga akadt Howard kapusnak is, aki egy veszélyesen előrevágott labdát paskolt szögletre, kissé letarolva a gólra éhes Cahillt.

A 42. percben kimaradt az addigi legnagyobb helyzet: Ronaldo remekül vett át egy labdát, tíz méterről lőtt, a labda át is jutott Marshallon, de az érkező Ward a gólvonalról térddel mentett. A szöglet után Scholes jutott lövéshez, de 18 méterről hajszálnyival bombázott a jobb kapufa mellé.

Két perccel később aztán már nem volt segítség: egy körbejáratott támadás után Gary Neville pontos beadására Ronaldo érkezett, aki az ellenfél mestere, Wise mellett megszerezte a vezetést (1-0).

A második játékrész ugyanúgy folytatódott: a középkezdést követően Fletcher cselezte magát helyzetig, de Marshall védett, majd Scholes távoli próbálkozását hárította bravúrral a Millwall kapusa. A 64. percben Livermore buktatta Giggst a 16-oson belül, a jogos büntetőt Van Nistelrooy értékesítette (2-0). A kétkedőket a 81. percben még Van Nistelrooy nyugtatta meg, aki Giggs éles beadását belsőzte két méterről a kapuba (3-0).

Győzelmével a MU 11. alkalommal szerezte meg a legrangosabb hazai kupát, a mérkőzés legjobbjának Ruud van Nistelrooyt választották.