Vágólapra másolva!
Az előző bajnokságban a 13. helyen végzett a Málaga CF, ami a keretet és a klub anyagi lehetőségeit figyelembe véve nagyjából reálisnak tűnt. Akkor még nem is voltak szomorúak a kék-fehérek szurkolói, az átigazolási időszak végén viszont már volt ok a pánikra: távozott a csapat vezetőedzője, valamint három legeredményesebb góllövője. A klubvezetés azonban vállalta a rizikót, és úgy tűnik, jól tette, a csapat ugyanis sokkal jobban szerepel, mint egy évvel ezelőtt.

A Málaga CF az előző szezon 38 bajnoki mérkőzésén összesen 44 gólt szerzett. A csekélyke termés több mint fele három játékos nevéhez fűződött: Julio César Dely Valdés tíz, Darío Silva és Kizito "Kiki" Musampa pedig nyolc-nyolc alkalommal talált be tavaly Joaquín Peiro csapatának színeiben. Így nem csoda, hogy amikor nyáron mind a négy említett úriember távozott a városból, a csapat szurkolói aggódni kezdtek. Ha velük 13. lett a csapat, mi lesz nélkülük? - kérdezgették egymástól a kék-fehérek hívei, és nem sok jóval tudták biztatni egymást, még akkor sem, mikor kiderült, kik jönnek a távozók helyére.

A kispadon az a Juande Ramos váltotta Peirót, aki ugyan ért már el figyelemre méltó eredményeket, de az előző szezonban nem volt csapata. A csatársorba ugyan jól csengő nevek érkeztek, de mind Diego Alonso, mind Salva Ballesta eléggé ellentmondásos figurája a spanyol labdarúgásnak. Mindketten megjárták korábban a Valenciát, de egyikük sem alkotott maradandót a Turia partján, így örömmel adták kölcsön őket. Musampa helyére pedig egy argentin válogatott irányító érkezett a nyáron, igaz, nem Juan Sebastián Verón vagy Pablo Aimar, hanem az Independientétől igazolt Federico "Pocho" Insúa. Velük, valamint számos saját nevelésű, tehetséges, de rutintalan fiatallal kellett tehát nekivágni az új szezonnak, amely nem ígérkezett nyugodtnak.

Juande Ramos és fiai azonban minden várakozást felülmúlnak szereplésükkel, ugyanis nemhogy a kiesés nem fenyegeti a csapatot, de még az UEFA- (vagy inkább az UEFA Intertotó-) kupa-szereplés sem elérhetetlen. És bármilyen hihetetlen, a remek szereplés elsősorban az új szerzeményeknek, valamint a saját nevelésű fiataloknak köszönhető.

A kockázatos igazolások ugyanis beváltak. Salva, az egykori gólkirály ismét megtalálta régi önmagát, és góllövő cipőjét: 37 forduló után 18 gólnál tart, Ronaldo és Mista mögött a harmadik helyen áll a góllövőlistán. Salva éktársa, Diego Alonso sem vall szégyent: az uruguayi hat találatot jegyez, emellett jó néhány gólpasszt is kiosztott, elsősorban "párjának". Insúa ugyan nem szórja úgy a gólokat, mint "elődje", Musampa, de remekül irányítja a csapatot, kiválóan hozza helyzetbe a csatárokat, és azért háromszor már maga is betalált.

Elsősorban hármuknak köszönhetően a Málaga már most, egy fordulóval a zárás előtt néggyel több gólt szerzett, mint a teljes előző bajnokságban, és ugyan hárommal többet is kapott, mégis öt ponttal többet gyűjtött a tavalyinál. Idegenben továbbra is csapnivalóan szerepel Juande Ramos együttese (eddig 12-szer kapott ki a csapat vendégként, ebben a műfajban csak a sereghajtó Real Murcia áll "jobban" a Málagánál), ám otthonában parádés teljesítményt nyújt a gárda.

Legutóbb a bajnok Valencia CF távozott győztesen a La Rosaleda stadionból, még január végén, az azóta lejátszott hét hazai mérkőzésen öt győzelem és két döntetlen a kék-fehérek mérlege. Legkevésbé minden bizonnyal a barcelonai csapatok szeretnek Málagába utazni: december 3-án a Barcelonát 5-1-es, február közepén az Espanyolt pedig 5-2-es vereséggel küldték haza Salváék. Ha mindenkinek nem is sikerül ötöt rúgni, azért a pontokat szorgalmasan gyűjtögeti a gárda, aminek köszönhetően a rendkívül sűrű középmezőny első felében tanyázik a táblázaton. Juande Ramos csapata 37. forduló után a kilencedik helyen állt a bajnokságban, több mint tíz ponttal megelőzve a kiesőjelölteket, és mindössze három ponttal lemaradva a hatodik Villarrealtól.

Jó adag szerencsével tehát akár még az UEFA-kupa-szereplést is kiharcolhatják a kék-fehérek, de az nagy kérdés, hogy a következő szezonban milyen játékosok állnak majd a mester rendelkezésére. Salva és Diego Alonso kölcsönszerződése ugyanis a nyáron lejár, és nem valószínű, hogy a Valencia legalább Salvát ne rendelné vissza. Az ő góljai nélkül pedig biztosan nem ismételheti meg idei bravúros szereplését a Málaga, hacsak nem talál egy másik gólvágót. A klub anyagi lehetőségei azonban továbbra is igencsak behatároltak, így a vezetők vagy egy még ismeretlen, fiatal titánt szerződtetnek, vagy megint kölcsönvesznek valakit. Hogy aztán egy év múlva kezdhessék elölről a keresgélést...