Vágólapra másolva!
A Bayern Münchennél 1995 óta másodszor fordul elő, hogy az egyesület trófea nélkül zárja az idényt, a legutóbbi eset két évvel ezelőtt történt, vagyis az elmúlt három esztendőben a bajorok mindössze egyetlen bajnoki címet és egy kupagyőzelmet tudnak felmutatni. Ezt a sikertelenséget még egy olyan edzőnek sem bocsátják meg, mint Ottmar Hitzfeld: Münchenben nyílt titoknak számít, hogy a trénertől a nyáron elbúcsúznak, utódja pedig a VfB Stuttgartnál sikeresen dolgozó Felix Magath lesz.

Ma már egyértelmű, hogy a Bayern München Ottmar Hitzfeld irányítása alatt a 2001-es BL-diadal idején volt a csúcson, és azóta csak lefelé ível a gárda formája. A következő évben trófea nélkül maradt az együttes, és bár tavaly a bajnokságot és a kupát is megnyerte Németországban, a fő beszédtéma mégsem ez, hanem a korai BL-búcsú volt, és ennek köszönhetően a mostani idényben hatalmas eredménykényszer nehezedett a csapat, illetve az edző vállára.

Mindehhez jöttek még azok a hangok, amelyek nemcsak eredményes, hanem látványos futballt is követeltek a bajoroktól, a "fehér balett" kifejezés azonban a visszájára fordult: miközben Hitzfeld megpróbált eleget tenni a fenti igényeknek, és igyekezett minél támadóbb szellemben pályára küldeni csapatát, a védekezés bizony háttérbe szorult. Jellemző adat, hogy a legutóbbi szezonban csupán 25 gólt kapott a gárda, és hetvenet rúgott; most eggyel többet szerzett ugyan, viszont 14-gyel többet szedett be az együttes. A bajnoki ezüstérem ezzel együtt is összejött, és egyáltalán nem egyértelmű helyzet, hogy mindezért le kellene váltani az edzőt, aki annyi mindent tett már a klubért, és akinek szerződése a jövő nyáron úgyis lejár.

A jelek szerint a vezetőség egy része nem is akart váltani, a menedzser, Uli Hoeness kifejezetten ragaszkodott volna Hitzfeldhez, ám a klub elnöke, Franz Beckenbauer másként gondolta, és az ő szava szentírásnak számít nemcsak a bajoroknál, de az egész német futballban. "Két évvel ezelőtt arról beszéltek a klubnál, hogy minden idők legjobb játékoskeretével rendelkezünk, tavaly ugyanez volt a vélemény, és mi jött ki belőle? Még egy ilyen szezont, mint a mostani, nem akarok megélni a Bayernnel. Az edzőkérdésben nem én döntők, hanem a teljes vezetőség, de valaminek történnie kell, és Felix Magath már bizonyította, mire képes" - hangzott Beckenbauer nyilatkozata, és ez egyértelmű jel volt arra nézve, hogy mi várható a jövőben.

A VfB Stuttgart-Bayern München rangadó végeredménye aztán valószínűleg végképp eldöntötte a kérdést: a svábok 3-1-es győzelmet arattak, és ezzel megpecsételték Hitzfeld sorsát. Ekkor már nyílt titoknak számított, hogy a Bayern új edzője Felix Magath lesz, és így is történt. A stuttgarti edző szerződése szintén 2005-ig volt érvényes, de a müncheniek már többször bizonyították, hogy ha valakit meg akarnak szerezni, akkor az élő kontraktus nem jelent problémát a számukra.

A választás azonban kissé rizikósnak tűnik, hiszen Münchenben a Magathhoz hasonló autoriter személyiségeknek nincsen könnyű dolguk, emlékezzünk csak Otto Rehhagel esetére: a Hitzfeld-féle konfliktuskerülő magatartás sokkal eredményesebbnek bizonyult. Magathnak meg kell szoknia, hogy az ő szava nem feltétlenül döntő, olyan szempontokra is figyelnie kell majd, amivel eddig nem kellett foglalkoznia. Az biztos, hogy a pszichológiai és kondicionális felkészítés szempontjából nála kevés jobb szakembert találni jelenleg Németországban, ám most nem olyan focistákkal kell majd dolgoznia, akik gondolkozás nélkül elfogadják minden szavát, hanem sztárokkal, akiknek mindenről saját véleményük van.

A VfB Stuttgart helyzete sem egyszerű, hiszen Magathtal az elmúlt évek sikereinek fő letéteményese távozik, tudniillik a szakember egyben sportigazgatóként is dolgozott az elmúlt években. Egyelőre azt sem tudni, hogy ki lesz a svábok új mestere: az első két kiszemelt, az 1. FC Nürnberggel a Bundesliga 2-t megnyert Wolfgang Wolf, illetve az osztrák Grazer AK-val bajnoki címet ünnepelt Walter Schachner egyaránt nemet mondott. Lehet, hogy a sváboknak Hitzfeldet kellene megkörnyékezniük?