Vágólapra másolva!
Az AS Monacónak végül egyetlen trófeát sem sikerült megszereznie, sőt, a BL döntősének a következő szezonban selejtezőt kell majd játszania a sorozatban, hiszen csak a harmadik helyen végzett hazája bajnokságában, de a nagyhercegségben ennek ellenére (abszolút jogosan) úgy vélik, hogy nem lehet panaszuk az idényre. A nagy kérdés már csak az, hogy a sikereket követően szétszedik-e az együttest: az előzetes jelek arra utalnak, hogy igen, bár az edző, Didier Deschamps a várakozásokkal ellentétben talán mégis marad.

Amikor tavaly nyáron a liga elnöksége anyagi gondjai miatt rövid időre a másodosztályba "száműzte" az AS Monacót, akkor sokan azt gondolták, hogy az egyesület sztárjai eladásával oldja meg a problémákat. Azonban nem így történt, a meghatározó játékosok közül egyedül Rafael Márquezt tették pénzzé, sőt, még erősíteni is sikerült, és ennek az eredménye volt a nemrég véget ért sikeres szezon.

Most a BL-döntőnek köszönhetően sokkal nagyobb bevételre tett szert az egyesület, vagyis anyagi megfontolásokból egyáltalán nem lenne szükség a sztárok eladására, ugyanakkor a nemzetközi kupában a "kirakatba" került focisták iránt hatalmas az érdeklődés, és ha minden pletyka igaz lenne, akkor nem is maradna szinte játékos a Louis II stadionban. Ezzel együtt igencsak valószínű, hogy a gárdából jó néhány futballista távozik, így Didier Deschamps mesternek nem lesz könnyű dolga a következő szezonban.

Igen, Deschamps-nak, mert bár szinte biztosnak tűnt, hogy a fiatal gall tréner távozik Monte-Carlóból, a dolgok jelenlegi állása szerint mégis marad. Az egykori világklasszis futballista maga is abban a hiszemben volt, hogy a Juventus FC-t irányíthatja a következő idényben, de a torinóiak menedzsere, Luciano Moggi a teljes futballközvéleménnyel együtt őt is "átejtette": a Juve új trénere általános meglepetésre az AS Romától érkezett Fabio Capello lett.

Deschamps meglehetősen csalódott volt az események ilyetén alakulása miatt, de ha már így alakult, akkor minden bizonnyal még egy szezon erejéig marad a Monacónál. Ez a döntés jó néhány futballistát talán maradásra késztethet, hiszen a focisták nagy része nagyon sokat köszönhet Deschamps-nak, de így is nagy kérdés, hogy a szakvezető kikkel kezdheti majd meg a felkészülést az Európa-bajnokságot követően.

Két labdarúgóról egészen biztosan tudni, hogy nem piros-fehér mezben szerepel majd a következő idényben, és egyiküknek következő állomáshelye is ismert. A horvát csatár, Dado Prso már hetekkel ezelőtt aláírt a skót Rangers FC-hez: a támadó, aki az RC Deportivo ellen szerzett mesternégyesével került a reflektorfénybe, minden bizonnyal a csillagászati összegű fizetés miatt választotta a skótokat, akiknek a csatár megszerzéséért egyetlen eurót sem kellett fizetni, hiszen Prso szerződése lejárt.

Ugyancsak biztosra vehető Fernando Morientes távozása, a spanyol csatár ugyanis csak kölcsönben szerepelt a franciáknál, és a Real Madrid természetesen visszahívja őt, hogy valószínűleg jó pénzért eladja. A Bajnokok Ligája gólkirályi címe remek ajánlólevélnek számít, és egyes források szerint a támadó már meg is egyezett egy klubbal, amely a Chelsea FC, esetleg a Juventus FC lehet.

Véglegesnek ugyan még nem mondható, de meglehetősen valószínűnek tűnik, hogy a csapatkapitány Ludovic Giuly az FC Barcelonában köt ki. A középpályásnak az utóbbi hetekben nem sok szerencséje volt: a BL-döntőben ugyanis úgy megsérült, hogy még az Európa-bajnokságot is ki kell hagynia. Saját elmondása szerint azonban élete egyik álma valósulhat meg a Barcelonába igazolással, ugyanis mindig is a katalánoknál szeretett volna focizni. Egyes források szerint Giuly ügynöke, Alain Migliasco szóban már meg is egyezett a Barca technikai igazgatójával, Txiki Beguiristainnal, ám a két klub között még megy a vita a vételárról: az AS Monaco tízmillió eurót szeretne, a Barca viszont ennél valamivel kevesebbet adna. Mindenesetre ne lepődjünk meg, ha végül sikerül megegyezniük.

A középpálya másik motorját, Jérome Rothent a szezon közben is kapcsolatba hozták több egyesülettel, de eddig ezek a hírek csak pletykáknak bizonyultak; a PSG érdeklődése viszont komolynak tűnik. A focista a francia fővárosban látta meg a napvilágot, a Paris Saint-Germain így tehát közel áll a szívéhez, ráadásul a párizsiak állítólag nyolcmillió eurót sem sajnálnának érte.

A szezon nagy részét sérülés miatt kihagyott csatárnak, Shabani Nondának elmondása szerint három angol klubtól is van ajánlata, a balhátvéd Patrice Evra iránt pedig a Manchester United, az AC Milan és a Juventus FC is érdeklődik - utóbbi állítólag már előszerződést is kötött vele.

Ha a fenti híresztelések mind megvalósulnak, akkor a Monaco valóban rendkívül meggyengülhet, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy kik érkezhetnek a csapathoz. A gárdát a Rangers FC fiatal spanyol középpályásával, Mikael Artetával (aki már megfordult Franciaországban), a brazil válogatott játékmesterrel, Alexszel, illetve a dán FC Midtjylland egyiptomi csatárával, Mohamed Zidannal hozták kapcsolatba. Ők kétségtelenül jó futballisták, de azért még nincsenek azon a szinten, mint a keret jelenlegi kulcsemberei. Igaz, egy évvel ezelőtt még ők sem számítottak akkora sztárnak, mint most.