Vágólapra másolva!
Az angol másodosztályban megint nem váltak be az előzetes jóslatok, hiszen a feljutásra legesélyesebbnek tartott csapatok közül csak a West Bromwich Albion tudott felkerülni a Premiershipbe. Már a Norwich City bajnoki címe is meglepetést okozott, azt pedig kisebbfajta szenzációként értékelhetjük, hogy az osztályozót a Crystal Palace nyerte meg, két olyan gárdát is legyőzve, amely az előző szezonban még az élvonalban szerepelt.

Ahogyan az lenni szokott, a feljutásra a Premiershipből kiesett három klubot tartották a legesélyesebbnek, ám ezen együttesek közül egyedül a West Bromwich Albion váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A WBA-nak sikerült megtartania kulcsembereinek többségét, sőt, még erősítésre is futotta: az új szerzemények közül elsősorban a Sunderland FC-től megvett svájci bekk, Bernt Haas, az Ipswich Towntól szerződtetett dán Thomas Gaardsöe, valamint a Crewe Alexandrától 750 ezer fontért leigazolt Rob Hulse vált be.

Előbbi kettő sokkal stabilabbá tette a hátsó alakzatot, míg utóbbi a maga tíz góljával alaposan hozzájárult ahhoz, hogy a Baggiesnek csak egy szezont kelljen a Premieshipen kívül töltenie. A gárda legjobbja azonban kétségtelenül a walesi középpályás, Jason Koumas volt, aki annak ellenére maradt az egyesületnél, hogy tavaly nyáron több élvonalbeli együttes is hívta. A válogatott labdarúgó igazi vezéregyénisége volt a West Bromwichnak, és teljesítménye alapján bekerült a szezon álomcsapatába.

A másik két kieső már nem zárt ilyen jó szezont: noha mind a Sunderland FC, mint a West Ham United az első hatban végzett, és így részt vehetett az osztályozón, végül mindkét gárda elbukta a feljutást. Ez a Fekete Macskák esetében jelentett kisebb meglepetést, hiszen az egyesületnek a közel 26 millió fontos adósság miatt jó néhány kiváló labdarúgótól meg kellett válnia a nyáron (elég, ha csak Claudio Reynára vagy Tore-Andre Flóra gondolunk), így aztán Mick McCarthytól már az is nagy teljesítmény volt, hogy a harmadik helyig vezette a gárdát. A Stadium of Lightban a másodosztályban is állandó volt a telt ház, vagyis a drukkerek sem fordultak el a csapattól, így aztán itt a jövő sem tűnik sötétnek.

Más viszont a helyzet a West Ham Unitednél: ugyan a Kalapácsosok is jó néhány sztárjukat eladták (a nyáron Joe Cole, Trevor Sinclair, Paolo di Canio és Frédéric Kanouté, majd az idény közben Jermaine Defoe is búcsút intett az Upton Parknak), de papíron még így is a legerősebb keret volt az övék, ráadásul a menet közben a Nottingham Foresttől Marlon Harewoodot is megszerezték.

A kezdeti gyengélkedések után ugyan menesztették a trénert, Glenn Roedert, de a helyére érkezett Alan Pardew sem tudta elérni a hőn áhított célt. Az idén nyáron így újabb kiárusítás várható - Michael Carrick, Christian Dailly, Tomás Repka egyaránt keresett labdarúgóknak számítanak.

A Sunderland FC és a West Ham United is ugyanazon gárda ellen bukott el az osztályozók során: mindkettőjüket a Crystal Palace búcsúztatta. Pedig a londoniaknál még decemberben is megmosolyogták volna azt, aki a feljutásról beszél a klub háza táján, hiszen a gárda akkoriban a 21. pozíciót foglalta el, így a kieséshez sokkal közelebb állt.

A vezetőség menesztette is a trénert, Curtis Fleminget (aki egyébként tavaly nyáron érkezett), és utódja, Ian Dowie kisebbfajta csodát tett a csapattal: a gárda fantasztikus menetelésbe kezdett, köszönhetően elsősorban Andy Johnson góljainak, és az utolsó játéknapon szépen becsúszott az osztályozót érő hatodik helyre. A legérdekesebb a dologban az, hogy a gárda játékoskerete szinte alig változott a szezon közben, egyedül a Birmingham Citytől kölcsönkapott belga kapus, Nico Vaesen érkezett, igaz, neki az osztályozó során kulcsszerep jutott.