Vágólapra másolva!
A múlt vasárnap újraválasztott elnök, Florentino Perez szerint már az idei adatok arról fognak tanúskodni, hogy a Real Madrid sportmarketingje a legsikeresebb. A klubvezető úgy véli, hogy csak a futballistákhoz köthető 2004-es bevétel 138 millió euró lesz, s ezzel a szakosztály megelőzi a Manchester Unitedet, amelyik évek óta listavezetőnek számít.

"A manchesteriek kiváló stratégiájuk révén nemrég még jóval a többiek előtt jártak, mostanra viszont elfogyott az előnyük. Ebben a tekintetben mára már a Real Madriddal nem veheti fel a versenyt senki. Nemcsak a futballban, a sport egészét figyelembe véve mi kerültünk az első helyre" - szögezte le Perez az Expansion című spanyol üzleti napilapnak adott nyilatkozatában.

Hozzátette: az erre az évre várt 138 milliós futballhaszon számszerűleg megegyezik a négy évvel korábbi adattal, csak akkor az a klub össznyeresége volt. Perez azt is elárulta - bár ezzel nagy meglepetéssel nem szolgált -, hogy a "galaktikusok" (Luis Figo, Zinédine Zidane, Ronaldo, David Beckham) szerződtetése ugrásszerűen növelte a reklámbevételeket. "Bebizonyítottuk, hogy megtérülő befektetés a legjobbakra áldozni. Az üzleti élet más szektoraihoz hasonlóan mi is olyan "termékekre" költöttünk, amelyek eladhatóak.

Az elnök bevásárlását nagyban megkönnyítette, hogy a madridi önkormányzat három évvel ezelőtt 480 millió eurót fizetett a klub belvárosi edzőkomplexumáért. Spanyol lapértesülések szerint az akkori megállapodás révén a Real Madrid ki tudta egyenlíteni 270 milliós adósságát, a többit pedig sztárjátékosok megszerzésére költötte. A kormány és az Európai Bizottság márciusban vizsgálatot indított az eladás ügyében, azt gyanítva, hogy Madrid túl sokat fizetett, így bújtatott támogatást nyújtott az egyesületnek.

A leggazdagabb klubok listája a 2002/2003-as összbevételek alapján (Deloitte and Touche felmérés):
1. Manchester United 167,83 millió font
2. Juventus 145,75
3. AC Milan 133,66
4. Real Madrid 128,5
5. Bayern München 108,6
6. Internazionale 108,4
7. Arsenal 99,87
8. FC Liverpool 99,74
9. Newcastle United 92,73
10. Chelsea 89,32