Vágólapra másolva!
A hét végén európai bajnokságok egész sora kezdődött el, amelyek közül a lengyel pontvadászatban történtek a legérdekesebb események: mindkét krakkói gárda egy ötöst rúgott. Franciaországban még csak a Szuperkupánál tartanak, amit az Olympique Lyon sorozatban harmadszor nyert meg. Afrikában a veterán zambiai támadó, Kalusha Bwalya visszatérése okozott szenzációt, a csatár még gólt is szerzett a válogatott színeiben.

Afrikában a kétévente megrendezésre kerülő kontinensviadal mellett több regionális tornát is rendeznek, amelyek közül talán a COSAFA Castle-kupa rendelkezik a legnagyobb presztízzsel. Ebben a dél-afrikai országok csapatai mérkőznek meg egymással egyenes kieséses rendszerben, és a hét végén kialakult a legjobb négy mezőnye, miután a már korábban lejátszott három negyeddöntő után az utolsót is lejátszották.

Itt Zambia 3-1-re verte Mauritius együttesét, és a mérkőzésen visszatért a pályára a most 41 esztendős támadó, Kwalusha Bwalya, aki egykoron a legjobb afrikai focisták közé tartozott.
Bwalya a nyolcvanas évek végén járt pályája csúcsán: akkoriban a holland PSC Eindhovenben szerepelt, a szöuli olimpián mesterhármast rúgott az olaszok ellen, és 1988-ban a kontinens legjobb játékosának választották meg.

Karrierjét azonban negatívan befolyásolták az 1992-es tragikus események, amikor a zambiai válogatottat szállító repülőgép lezuhant, és senki sem élte túl a katasztrófát. Bwalya a többiektől külön utazott, így maradhatott életben, és az elkövetkező években szinte egymaga vitte vállán a zambiai gárdát.

2001-ben aztén szegre akasztotta futballcipőjét, és a nemzeti tizenegy technikai igazgatója lett, sőt, a Zambiai Labdarúgó Szövetség alelnökének is megválasztották. Eközben azonban végig edzésben maradt, és most a Mauritius elleni hazai meccs előtt kijelentette, hogy szívesen pályára lépne a válogatottban.

A Chipolopolo becenévre hallgató zambiai csapat már az első félidőben vezetést szerzett, majd a második játékrész elején kettőre növelte előnyét, és a szakmai stáb ekkor érezte úgy, hogy beküldheti a veterán támadót. Bwalya pedig megmutatta, hogy még mindig érzi a kaput: első két helyzetét ugyan kihagyta, de a 68. percben a 35 ezres közönség hatalmas ovációja mellett egyedül lépett ki, és a kapus felett átemelve a labdát a hálóba lőtt.

Két perccel később Mauritius ugyan szépíteni tudott, de ez már senkit sem érdekelt: mindenki Bwalyát ünnepelte, akinek ez volt a 49. gólja és a 99. szereplése a válogatottban. Aligha tévedünk nagyot, ha azt mondjuk: hamarosan az ötven és a száz is meglesz neki - maga a játékos azt mondta, hogy tétmeccsen nem is, de pár barátságos találkozón még mindenképpen szeretne pályára lépni.