Vágólapra másolva!
Kedden nyolc mérkőzéssel megkezdődött a labdarúgó Bajnokok Ligája 2004-2005-ös sorozata, s mindjárt az első napon két magyar érdekeltségű összecsapásra is sor került. A sérült Lisztes Krisztiánt nélkülöző Werder Bremen - 85 percet emberhátrányban játszva - 2-0-s vereséget szenvedett az Inter otthonában, míg a PSV Eindhoven (Fehér Csaba nélkül) az Arsenal pályáján kapott ki 1-0-ra. A Chelsea Párizsban oktatta a PSG-t, a címvédő Porto nem boldogult az orosz CSZKA Moszkvával. A Celtic-Barcelona meccs az egyik beléptető kapu meghibásodása miatt fél órával később kezdődött.

Arsenal - PSV Eindhoven 1-0 (1-0)
Highbury-stadion, 34 ezer néző
v.: Messina (olasz)
gól: Alex (42., öngól)
Arsenal: Lehmann - Lauren, Cygan, Touré, Ashley Cole - Reyes (Edu, 79.), Vieira, Gilberto, Pires - Bergkamp, Henry.
PSV: Zoetebier - Ooijer, Alex, Bouma, Li - Van Bommel, Vogel, Cocu (De Jong, 83.) - Sibon (Vennegoor of Hesselink, 67.) - Beasley (Farfan, 59.), Park.

Csak a kispadon kapott helyet Fehér Csaba, a holland PSV Eindhoven labdarúgócsapatának magyar válogatott középpályása Londonban, a Bajnokok Ligája idei sorozatának első fordulójában.

A két együttes korábban kétszer már megmérkőzött egymással a 2002/2003-as szezonjában: a 2002. szeptember 25-i, eindhoveni összecsapáson az Ágyúsok idegenben is diadalmaskodni tudtak, a gólokat Gilberto Silva, Fredrik Ljungberg és Thierry Henry szerezte, a francia csatár kétszer is betalált a holland kapuba.

A londoni visszavágón gólnélküli döntetlen lett az eredmény. Érdekesség, hogy az Arsenal korábban egyetlen egy győzelmet tudott felmutatni hazai pályán holland csapatokkal szemben: még 1970. április 8-án az Ajaxot verte a Vásárvárosok Kupája elődöntőjében.

A kezdőcsapatokban Campbell, Ljungberg, illetve De Jong sérülés miatt nem kapott helyet, de meglepetést keltett, hogy a hét végi bajnokin, a Waalwijk ellen győztes gólt szerző Vennegoor of Hesselink csak a kispadon kapott helyet.

Ahogy várni lehetett az Arsenal lépett fel kezdeményezőbben, az Eindhoven inkább visszahúzódott, átengedte a kezdeményezést a hazaiaknak - mindemellett Henryt és Bergkampot szorosan őrizték.

A 13. percben azért Henry megvillant, pazar labdájával Reyes lépett ki az álmélkodó Ooijer mellett, ám 7 méteres lövésébe a visszaloholó védő bele tudott még érni. Egy perccel később Henry lőtt a jobb kapufa mellé.

A 19. percben Vogel révén először veszélyeztetett a PSV, ám a középpályás lövése messze elkerülte az angol kaput. A 31. percben Henry 22 méteres szabadrúgását Zoetebier először a levegőbe ütötte, majd felugorva másodszorra mgszelidítette.

A 39. percben megrezdült belülről is a PSV hálója, ám Henry lövését és Zoetebier pazar védését követően a kipattanót hiába küldte csukafejessel a kapuba Pires, a játékvezető les címén érvénytelenítette a találatot.

Két perccel később már semmi sem segített: Henry az oldalvonaltól egy húszméteres vágta után becsapta Ooijert, az alapvonalról középre passzolt, az érkező Viera elől pedig a menteni akaró Alex saját kapujába lőtt (1-0).

A második félidőt kissé lagymatagon kezdte a két csapat, az 59. percig kellett várni az első helyzetre, akkor Park 14 méterrel fejelt a kapu fölé. A 74. percben Viera maradt le egy beadásról.

A 77. percben hatalmas helyzetet hagyott ki a PSV: egy keresztbe ívelt labdára az ötös jobb sarkánál Vennegoor of Hesselink érkezett, de lövése - Cygan lábát is érintve - elzúgott a kapu előtt.

Második félidei gyengébb játéka ellenére az Arsenal megérdemelten gyűjtötte be a három pontot.

Panathinaikosz - Rosenborg 2-1 (1-0)
Aposztolosz Nikolaidisz-stadion
v.: Allaerts (belga)
gól: González (43., 79.), illetve Frode Johnsen (91.)
Panathinaikosz: Galinovic - Mitu, Münch, Kirgiakosz, Morris - Goumas, Baszinasz, Skacel (Konsztantinidisz, 88.), González - Papadopulosz, Konstantinu (Andric, 57.)
Rosenborg: Johnsen - Hoftun, Winsnes, Basma (Russell, 24.), Strand - Berg, Dorsin, Riseth, Solli (Brattbakk, 85.) - Storflor, Frode Johnsen.