Vágólapra másolva!
Öt forduló után négy győzelemmel és egy döntetlennel csak kevesebb rúgott gólja miatt szorul a Valencia mögött a Primera División második helyére a Barcelona futballcsapata. A katalánok eredményessége idén igazán látványos játékkal párosul, ráadásul a Real Madrid eddigi teljesítménye alapján könnyen elképzelhető, hogy ebben a szezonban Ronaldinhóék simán lepipálják az ősi riválist. Frank Rijkaard vezetőedzőtől a Marcának adott interjúja alapján azonban távol ez a gondolkodásmód.

"Idén jobban igazoltunk" - indokolta lakonikusan Rijkaard a Barcelona idei és tavalyi szezonkezdete közötti jól látható különbséget. A holland mester érezhetően nem akar abba a hibába esni, hogy idő előtt tömjénezni kezdje a csapatát, ellenben nagy tisztelettel beszélt az idény eddigi negatív szenzációját jelentő Real Madridról. Arra a kérdésre, hogy mi a különbség a mai Barcelona és a királyi gárda között, a két sztáralakulat jelenlegi formáját és eredményeit figyelembe véve akár fölényes választ is adhatott volna, ám Rijkaard ezt mondta: "Nagyon tisztelek minden olyan generációt, amely valamilyen fontos dolgot vitt véghet. A mostani Real Madrid már beírta magát a futball történelemkönyvébe, mi még csak az út elején vagyunk."

A felvetésre, hogy azért bizonyára nem bánkódik a nagy vetélytárs gyengélkedése miatt, Rijkaard ugyancsak meglepő választ adott. "Egyáltalán nem örülök a Real rossz eredményeinek. Soha, senki veresége nem tesz boldoggá, kivéve, ha az én csapatomtól szenvedi el azt. Egyébként még rengeteg mérkőzés van hátra, és nemcsak a Valenciáról és a Barcáról fog szólni ez a bajnokság, ahogy azt sokan máris kijelentették."

Rijkaard szerény nyilatkozata ellenére azért szembetűnő, mennyire ütőképes csapat állt össze ezen a nyáron Barcelonában. Az egyik legjobb fogásnak Eto'o leigazolása tűnik, a kameruni csatár öt bajnoki meccsen öt gólt szerzett új csapatában. "Nem lepett meg a teljesítménye, hiszen tudtuk róla, hogy kiszámíthatatlanul cselez, sokat változtatja a helyét, és könnyen kerül helyzetbe. Ha tatkikailag is még egy kicsit érettebbé válik, még tovább javíthat majd az együttes játékán."

Völler és Camacho gyors távozásáról Rijkaard csak annyit jegyzett meg: nagyon szigorú közeg az, ahol egy-két sikertelen mérkőzés után máris megválnak az edzőtől.