Vágólapra másolva!
Nem mennek valami jól mostanában a Manchester United dolgai - sem a pályán, sem pedig azon kívül. Ami a futballt illeti, a Vörös Ördögök a bajnokságban nyolcpontos hátrányban vannak a nagy rivális Arsenal FC-vel szemben, a szurkolókat azonban sokáig jobban aggasztotta, hogy az amerikai milliárdos, Malcolm Glazer többségi tulajdont szeretett volna szerezni a klubban.

Utóbbi esemény a manchesteri fanatikusok szerint ugyanis csak rosszat hozott volna a Vörös Ördögöknek, éppen ezért az üzleti tranzakció megakadályozása érdekében igyekeztek mindent megtenni. A szurkolók ellenállása nem példátlan, hiszen hat évvel ezelőtt már történt hasonló eset a Manchester Unitednél: akkor a médiamogul, Rupert Murdoch (illetve az ő cége, a BSkyB) akarta megszerezni az egyesület részvényeinek többségét.

Akkoriban azonban nemcsak a szervezett szurkolói csoportok tiltakoztak, hanem az angol kormány is vizsgálatot indított az ügyben, hiszen a BSkyB-é volt az angol bajnoki mérkőzések közvetítési joga, így a MUFC megszerzésével monopolhelyzetbe került volna. A felvásárlás akkor tehát meghiúsult, részben a drukkereknek is köszönhetően, akik az ügyre reagálva megalapították a Shareholders United nevű szervezetet, amely a klubrészvényeket birtokló fanatikusokat igyekezett tömöríteni.

A Manchester United ugyanis részvénytársasági formában működik; a részvények közel 18 százaléka a drukkerek kezében van, és ha ezek az emberek összefognak, akkor bizony jelentős mértékben beleszólhatnak az egyesület életébe. Márpedig most szükség volt az összefogásra, mivel nem tetszett nekik, hogy az amerikai Malcolm Glazer tovább akarta növelni a tulajdonrészét. Az üzletember szép fokozatosan vásárolta meg a kötvényeket: júniusban már 19,2 százaléknál tartott, októberben pedig már 23,5 százalékos tulajdonosa volt az egyesületnek, amivel a második legnagyobb részvényessé lépett elő.

Sőt, Glazer kísérletet tett arra, hogy felvásárolja a legnagyobb részvényes, a Cubic Expressions nevű cég részvényeit - amelynek tulajdonosai nem mások, mint JP McManus és John Magnier, akik legutóbb Sir Alex Fergusonnal való vitájuk miatt kerültek a lapok címoldalára. A Cubic Expressions a részvények 28,9 százalékát tudhatja magáénak, és ha Glazernek sikerült volna velük üzletet kötni, akkor több mint 50 százalék felett rendelkezett volna, vagyis tulajdonképpen az övé lett volna a klub.

Márpedig ez az alternatíva a drukkerek szerint semmi jót nem jelent a számukra, mivel a fanatikusok úgy vélik, hogy Glazert csak és kizárólag a profit érdekli, a pluszbevételt pedig csak belőlük sajtolhatná ki - nagyobb jegyárakkal, az ajándéktárgyak árának emelésével, és azzal, hogy a megemelt osztalékot nem forgatnák vissza az egyesületbe. Glazer végül elállt a szándékától, a hírek szerint azért, mert túl sok pénzt kellett volna kölcsönöznie, mindenesetre a szurkolóknak is nagy szerepük van abban, hogy az üzletember meghátrált.

A klub tulajdonlásáért folyó hatalmi harc mellett szinte teljesen elsikkad, hogy bizony a csapatnak nem nagyon megy a játék. A bajnokságban tíz forduló alatt mindössze négy mérkőzést nyert a gárda, és csupán tizenegy gólt szerzett, ami elképesztően kevés, különösen ahhoz képest, hogy milyen focisták állnak Ferguson szolgálatára. Pedig a nyáron úgy tűnt, hogy a MU megfelelően erősített, és komoly vetélytársa lehet a bomba formában lévő Arsenalnak, illetve a szintén alaposan bevásárolt Chelsea-nek.

Miközben a fontosabb labdarúgók közül csak Nicky Butt ment el, olyan kaliberű játékosok érkeztek, mint Alan Smith, az argentin Gabriel Heinze és a legfrissebb angol sztár, Wayne Rooney, ráadásul visszatért a klubhoz Sir Alex korábbi asszisztense, Carlos Queiroz. A Vörös Ördögök összesen 61,7 millió eurót költöttek a nyáron, miközben a bevételi oldalon csak 6,7 millió állt. Az eredmények azonban egyelőre nem az igaziak: a csapat rögtön az első fordulóban elveszítette a Chelsea elleni rangadót, és a Fenerbahce elleni BL-mérkőzést leszámítva képtelen olyan teljesítményre, amit a drukkerek elvárnak tőle.

Mindennek köszönhetően ismét felerősödtek azok a hangok, amelyek Ferguson felelősségét firtatják, a bírálók leginkább azt vetik a skót mester szemére, hogy képtelen egy állandó kezdő tizenegyet összekovácsolni. Az mindenesetre tény, hogy a Premier League-ben eddig messze a MU vetette be a legtöbb futballistát, tíz forduló alatt már 26-an léptek pályára a Vörös Ördögöknél, ami valóban rendkívül magas szám. Egyetlen olyan focista sincsen, aki az összes találkozón kezdő lett volna, és olyat is csak egyet találunk (Alan Smith személyében), aki mindegyik találkozón pályára lépett.

Kétségtelen, hogy Sir Alex dolgát a sérülések, eltiltások és a nemzetközi kötelezettségek sem segítették (elég, ha csak az olimpiára, Rio Ferdinandra, Rooneyra vagy Ruud van Nistelrooyra gondolunk), ám ez idő alatt a klub olyan tetemes ponthátrányt szedett össze a riválisokkal szemben, amit rendkívül nehéz lesz behozni. Ám nem lehetetlen - és a Manchester United a múltban már többször is bizonyította, hogy a látszólag reménytelen helyzetből is képes felállni. A szurkolók mindenesetre most is ebben bíznak.