Vágólapra másolva!
A Lecce ma ugyanaz, mint ami néhány éve a Chievo volt a Serie A-ban: kiscsapat lélegzetelállító eredményekkel. Az olasz csizma sarkán - Tiranával szemközt - fekvő kisváros együttese a szerdai, Internazionale elleni 2-2-es döntetlennel bizonyította, hogy nem véletlenül áll a tabella harmadik helyén, ráadásul úgy, hogy a legtöbb gólt szerezte a mezőnyben - nyolc fordulóban húszat. A sikerkovács nem más, mint Zdenek Zeman, az 57 éves cseh mágus.

A prágai születésű Zeman futballról alkotott filozófiája roppant népszerű a játék szerelmesei előtt: halál a catenaccióra! Némiképp paradoxon, hogy éppen Itáliában, a betonvédekezés hazájában arat látványos sikereket a cseh - de 1975 óta olasz állampolgársággal is rendelkező - mester. Amennyiben az edzői szakma pszichiáteri képességeket is igényel, Zeman szinte a génjeiben hordozza ezt a fajta tudást: édesapja, Karel egy prágai elmegyógyintézet igazgató főorvosa volt.

Zeman 1968-ban, 21 évesen került Olaszországba, a Palermo játékosaként, de mivel akkor vonultak be a Varsói Szerződés csapatai Prágába, Zeman úgy döntött, marad Itáliában, sőt, elvett egy olasz hölgyet is.

Edzői karrierje 1983-ban kezdődött, azóta dolgozott a Licata, a Foggia, a Parma, a Messina, majd ismét a Foggia csapatánál. 1992-ben feljuttatta a Foggiát a Serie A-ba, s ennek hatására 1994-ben leszerződtette a Lazio. A rómaiakkal 1995-ben második, 1996-ban harmadik helyezést szerzett. 1997-ben átszerződött a városi riválishoz, az AS Romához, s 1998-ban egy negyedik, majd egy ötödik hely jelezte Zeman munkájának eredményét.

A szakvezető neve akkor vált igazán ismertté, amikor 1998 nyarán úgy nyilatkozott: "túl sok drogot használnak a játékosok". Zeman többek között megvádolta a Juventust, azon belül Alessandro Del Pierót és Gianluca Viallit is. Hogy igaza lehetett, arra bizonyíték, hogy a torinói ügyészség a napokban letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte a Juve vezető orvosára, Riccardo Agricolára...

Ami tény: Zeman az ominózus nyilatkozata után sokáig nem kapott komoly munkát Olaszországban (a török Fenerbahce, majd a Napoli, a Salernitana, majd az Avellino együttesénél dolgozott), sőt tavaly februárban másodfokon két és fél hónapra eltiltották a munkától, mert "élesen bírálta a doppingügyet és a szövetség tevékenységét".

A nagy vándor végül a nyáron megérkezett Leccébe, itt pillanatok alatt forradalmat csinált a támadó szellemű stílus meghonosításával. A közönség és a csapat vevő volt a látványos futballra, olyannyira, hogy a Via del Mare stadionban rendre 25 000 néző figyeli a hazai meccseket, mint például a szerdai, Inter elleni 2-2 alkalmával is.

"Érdekes, de tíz évvel ezelőtt az Inter elnöke, Moratti megkeresett, s megkért, legyek a csapat edzője, ám a szerződés sohasem köttetett meg közöttünk" - nyilatkozta Zeman.

Ezen a meccsen 0-2-ről egyenlített a Lecce, a 18 éves bolgár Bozsinov duplázásának köszönhetően. Bozsinov harmadik évadját tölti a Leccénél, 16 évesen szerződött ki, s jelenleg Európa egyik legnagyobb csatártehetségének tartják. Hat találatával vezeti az olasz góllövőlistát, két olyan sztár, mint a brazil Adriano (Inter) és Montella (Roma) társaságában.

De ott tanyázik a góllista élcsoportjában 4-4 találatával a horvát Bjelanovic és a szerb Vucinic is - azaz Zeman a "délszláv légióra" építi csapatát. A középpályán azért egy olasz, a több nagycsapatot is megjárt Dalla Bona, valamint az argentin Ledesma dirigál.

Ch. Gáll András