Vágólapra másolva!
A Chelsea pénteken felbontotta Adrian Mutu szerződését. A 25 éves csatár, a román válogatott csapatkapitánya még szeptemberben bukott meg egy szúrópróbaszerű drogteszten, amely kokain nyomait mutatta ki a játékos szervezetében. A botrány hatalmasra dagadt, olyannyira, hogy a hét elején Richard Caborn brit sportminiszter azt követelte, Mutut két évre tiltsák el a sporttevékenységtől, összhangban a WADA irányelveivel.

Mutu szerződésének felbontásával a játékos könyv szerinti értéke - 12 millió font, mintegy 4,5 milliárd forint - leírásra került. A londoni klub úgynevezett zéró tolerancia politikát folytat mindenfajta droghasználat - legyen az teljesítményfokozó dopping avagy kábítószer - esetében.

"Minden olyan játékos, akit rajtakapnak droghasználaton, automatikusan megsértette szerződését és a labdarúgó szövetség (FA) szabályzatát. Ezért Mutu szerződésének felbontása szükségszerű, még akkor is, ha ezáltal a klub 12 millió fontnyi pénzügyi veszteséget szenved" - áll a Chelsea hivatalos közleményében.

A Premier League-ben érvényes sablonszerződés kimondja, hogy "főbenjáró vétség" (gross misconduct) esetén a szerződés felbontható, márpedig a droghasználat az egyik legfontosabb felbontási ok.

Ami az FA-t illeti, a szövetség még nem hozta meg saját döntését az ügyben.

Ch. Gáll András