Vágólapra másolva!

1961: Puskás bemutatkozott a spanyol válogatottban

Focirégész nevű új sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt november 12-én!

1934-ben ezen a napon született Vavá (Edvaldo Izídio Neto), kétszeres világbajnok brazil válogatott. A legendás középcsatár a Sport Recifében, a Vasco da Gamában, a Palmeirasban és a Portuguesában szerepelt hazájában, idegenlégiósként legeredményesebb időszakát az Atlético Madridnál töltötte, de futballozott az Egyesült Államokban és Mexikóban is. A selecaóban 1955 és 1964 között mindössze 22 mérkőzés játszott (ezeken a találkozókon 13 gólt szerzett), de szerencséjére mindez elég volt két világbajnoki aranyérem (1958, 1962) begyűjtéséhez, mi több, mind a mai napig Vavá az egyetlen labdarúgó, aki két egymást követő vb-döntőben is eredményes volt. 2002. január 19-én hunyt el.

1961-ben ezen a napon született Montevideóban Enzo Francescoli, az uruguayi labdarúgás egyik legnagyobb egyénisége. Érdekes módon nem a fővárosi nagyok egyikében, hanem a Wanderersben lett élvonalbeli futballista, innen szerződött 1983-ban az argentin River Plate-hez. Európába átszerződve futballozott a Racing Paris-ban és az Olympique Marseille-ben, a Cagliariban, a Torinóban, pályafutását viszont ismét Argentínában, szeretett klubjában, a Riverben fejezte be 1997-ben.

A milliomosok színeiben 229 mérkőzésen 136 gólt szerzett, amivel a klub történetének hetedik legeredményesebb játékosa. Az uruguayi válogatottal (1982 és 1997 között 72/15) 1983-ban, 1987-ben és 1995-ben Copa América-győztes, 1984-ben és 1995-ben Dél-Amerika legjobb labdarúgója, kétszeres argentin gólkirály, sokszoros bajnok. Kvalitásairól mindent elmond, hogy Zinédine Zidane példaképének, a világ legjobb labdarúgójának tartja, elismerése és tisztelete jeléül fiát is Enzóra keresztelte.

1961-ben ugyanezen a napon, miközben a kis Francescoli felsírt egy montevideói kórházban, Puskás Ferenc első mérkőzését játszotta a spanyol válogatottban. Az ellenfél Casablancában Marokkó nemzeti csapata volt, a találkozó célját pedig az 1962-es világbajnokságra való kijutás jelentette. A sorsoláskor sokan azt hitték, hogy a Santamaríával, Zocóval, Del Sollal, Di Stéfanóval, Gentóval, Suárezzel, Peiróval fémjelzett hispánoknak sétagalopp lesz a kétszer 90 perc, ehelyett az egykori legendás francia ökölvívóról, Edit Piaf nagy szerelméről, a repülőgép-szerencsétlenségben életét veszített Marcel Cerdanról elnevezett stadionban csak szenvedtek, végül Del Sol találata mentette meg őket a szégyentől. Puskás a magyar válogatottban 85 mérkőzésen 84 gólt szerzett, de a spanyol nemzeti színekben már nem tudta régi önmagát idézni, bő fél esztendő alatt mindössze négy mérkőzést játszott, rúgott gól nélkül.