Vágólapra másolva!

1963: Nicosiában tizenhat gólt szerzett a Sporting

Focirégész nevű új sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt november 13-án!

1943-ban ezen a napon született Roberto Boninsegna, a hetvenes évek olasz labdarúgásának egyik kiválósága. A mantovai csatár a Prato, a Potenza, a Varese és a Cagliari érintésével szerződött az Interhez, 1969 és 1976 között futballozott a milánói klubban (197/113-es mutató), 1971-ben bajnoki, 1971-ben és 1972-ben gólkirályi címet ünnepelhetett. Pályafutását a Juventusban folytatta (1976-1979), újabb két scudetto és egy UEFA-kupa került a vitrinjébe. Bonimba (ahogy a szurkolók becézték) az olasz nemzeti csapattal 1970-ben vb-ezüstérmet nyert, a squadra azzurában 22 mérkőzésen kilenc gólt szerzett. Már hetedik válogatott találkozóján vb-döntőben futballozhatott, az elődöntőben és a fináléban is eredményes volt.

1963-ban ezen a napon két mérkőzést rendeztek a Kupagyőztesek Európa-kupájában, az idő tájt a klubok a második fordulóban tusakodtak. Ezúttal a portugál Sporting CP és a ciprusi APOEL Nicosia találkozóján történtekkel szeretném megismertetni rovatunk olvasóit, ha már nem tudok mindenkinek egy videofelvételt is mellékelni. Hiába rúgott az első körben a szigetországi klub hatot a norvég Lyn Gjöviknek, Lisszabonban senki sem tartott attól, hogy kedvenceik ne győznék le a ciprusi klubot, talán ez magyarázta a szerény (5111) nézőszámot.

Nos, akit akkor mindez otthon tartott, talán azóta is bánja, hiszen ezen a mérkőzésen született meg az európai kupák történetének gólrekordja: a Sporting játékosai 16-ot rámoltak be a nicosiaiak kapujába. A gálaelőadás Mascarenhas találatával kezdődött az ötödik percben (az angolai születésű csatár a sorozat gólkirályi címét is elhódította 11 treffeléssel), majd Pinto (7.) és Mascarenhas (20.) folytatta. A vendégek Andreu (24.) révén akkor még jelezték, hogy két csapat van a pályán, de nem volt megállás: a szünetig Mascarenhas (27.), Lino (35.), Louro (36.) is foglalkoztatta a lisszaboni stadion hangosbemondóját.

Fordulás után pedig a nézők véresre tapsolták a tenyerüket, felállva tombolták végig a háromnegyed órát: Pérides (48.), Mascarenhas (57.), Augusto (64.), Pinto (65.), Figueiredo (67.), Figueiredo (72.), Figueiredo (76.), Augusto (81.), Mascarenhas (84.), Mascarenhas (88.) talált Mavrudesz kapujába, aki bizonyos időközönként szinte csak a hálóban matatott.