Vágólapra másolva!
Focirégész nevű új sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt november 22-én!

1961-ben ezen a napon született Alemao (Ricardo Rogério de Brito), egykori brazil válogatott labdarúgó. A kiváló középpályás hazájában a Botafogóban, majd a Sao Paulo FC-ben futballozott, majd légiósnak állva 1987-ben szerződött Európába, a spanyol Atlético Madridhoz. Csak egy szezont töltött a hispán fővárosban, majd a merész terveket szövögető, Diego Maradonával fémjelzett Napolihoz igazolt. Nápolyban első idénye végén UEFA-kupa-győzelmet, majd bajnoki címet ünnepelhetett. 1992-ben költözött el a Vezúv lábától, két évig még a bergamói Atalantában futballozott. A brazil válogatottban 39 mérkőzésen játszott, két világbajnokságon (1986, 1990) képviselte hazáját.

1967-ben ezen a napon a Kupagyőztesek Európa-kupájának második fordulójában találkozott egymással a Rába Vasas ETO és az olasz AC Milan. A két csapat első összecsapását Győrben játszották, ahol 20 000 néző volt kíváncsi a hazai és az olasz sztárokra, valamint a rendkívül neves játékvezetőre, hiszen az Európai Labdarúgó-szövetség illetékesei 1966-os világbajnoki döntőt dirigált svájci Gottfried Dienstet delegálták Magyarországra.

Lássuk a szereposztást, a hazaiak tizenegye: Tóth - Keglovich, Orbán, Izsáki, Nell, Kiss, Stolcz, Varsányi, Győrfi, Somogyi, Szaló, míg a vendégek összeállítása: Belli - Anquilletti, Schnellinger, Trapattoni, Malatrasi, Rosato, Hamrin, Lodetti, Sormani, Rivera, Rognoni.

A győri klub történetének egyik legsikeresebb periódusát élte, Szusza Ferenc remek tizenegyet gardírozott, de nem panaszkodhattak akkoriban a milánóiak sem, akik az előző körben 6-2-es összesítéssel búcsúztatták a szintén jó erőkből álló Levszki Szófiát. A találkozón Angelo Sormani révén a 19. percben az olaszok szereztek vezetést, de Győrfi az első félóra végén egyenlített. A győriek a második játékrészben is tartották a lépést az olasz sztárcsapattal, sőt a találkozó hajrájában (80. perc) a duplázó Győrfi révén a vezetést is megszerezték, de még el sem csendesült a gólöröm után a győri szurkolósereg, Sormani máris egyenlített (2-2).

Dévényi Zoltán