Vágólapra másolva!

1993: 2-2 lett a Derby d'Italia

Focirégész nevű új sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt november 28-án!

1993-ban ezen a napon az olasz bajnokság 13. fordulójában az FC Internazionale fogadta a Juventus FC csapatát. (A sors furcsasága, hogy a jelenlegi pontvadászat 13. fordulójában a két csapat ma este 20 óra 30 perckor találkozik egymással.) Az idő tájt egyik csapat sem kezdte kifejezetten jól a pontvadászatot, a Juve a mérkőzés előtt a negyedik, az Inter pedig az ötödik helyen állt.

A két klub találkozóit nevezik Derby d'Italiának, azaz Olaszország rangadójának - a két csapat akkori névsora: az Inter Zenga - M. Paganin, Orlando, Jonk, A. Paganin, Battistini, Dell'Anno, Manicone, Fontolan, Bergkamp, R. Sosa, a Juve pedig Peruzzi - Porrini, Fortunato, D. Baggio, Kohler, Torricelli, Di Livio, A. Conte, Ravanelli, R. Baggio, Möller tizeneggyel masírozott ki a zöld gyepre. A Giuseppe Meazzában 72 557 néző, valamint síppal a szájában Cesari játékvezető várta mindezt.

A találkozón a hazaiak szerezték meg a vezetést, az uruguayi Rubén Sosa a 33. percben volt eredményes. Az 1992 nyarán szerződtetett támadó az Inter korábbi három találkozóján négy gólt szerzett, azaz jó formáját sikerült a derbire is átmentenie. Így volt ezzel azonban a fehér-feketék két zsenije, Roberto Baggio és a német Andreas Möller is, akikre szintén nem lehetett panasz 1993 őszén. Roby a szezonban 12 mérkőzésen nyolc, míg Andy ugyanannyi találkozón hét gólt szerzett, azaz fogadni lehetett volna, hogy valamelyikük az Inter hálóját is beveszi.

Nos, aki mindkettejükre tett, az nyert: Baggio az 55., Möller pedig a 77. percben szerzett találatával csendesítette el a hazai publikumot. A fekete-kékek azonban nem adták fel, és az utolsó percben - amikor már több ezer elégedetlen milánói igyekezett lefelé a San Siro lépcsőin - egyenlítettek. Cesari játékvezető ugyanis tizenegyes ítélt, amit Rubén Sosa értékesített, így az Inter otthon tartotta az egyik bajnoki pontot.