Vágólapra másolva!
Az elmúlt hat esztendőben a Liverpool FC "francia korszakot" élt át, hiszen a kispadon a gall Gérard Houllier ült, és az új igazolások többsége is a Ligue 1-ből érkezett. A nyáron aztán új éra kezdődött az Anfield Roadon, jelesül a "spanyol korszak", hiszen a csapat mestere Rafa Benítez lett, akivel négy hispán labdarúgó is érkezett az egyesülethez. Az eredmények azonban egyelőre nem túlságosan jók, igaz, a Vörösöket elképesztő sérüléshullám sújtja, ami leginkább a csatársorban érezhető.

Minden idők legsikeresebb angol klubcsapata a kilencvenes évek második felében trófea nélkül maradt, az 1995-ös Ligakupa-győzelmet követően eredménytelen esztendők következtek. Gérard Houllier 1998-as kinevezését is csak lassú előrelépést követte, de 2001 környékén úgy tűnt, hogy a Vörösök ismét felérhetnek a csúcsra: abban az esztendőben öt kupát is elhódítottak, a 2001-2002-es szezonban pedig ezüstérmet szereztek a Premier League-ben.

A végső cél, az annyira várt bajnoki aranyérem megszerzése azonban nem jött össze, és Houllier lassan a szurkolók bizalmát is elveszítette, aminek eredménye az lett, hogy a nyáron felbontották szerződését. Az új tréner azonban megint külföldről érkezett a spanyol Rafa Benítez személyében, aki a legutóbbi idényben a Valencia CF kispadján bajnoki címet és UEFA-kupát nyert, vagyis az eredményei magukért beszéltek - ugyanakkor a drukkerek kicsit nehezen fogadták el, hogy a Houllier-vel megszakadt hagyományhoz, miszerint a Liverpool FC-t mindig a klub egykori játékosa irányítja, a vezetők nem akarnak visszatérni.

Benítez természetesen a saját elképzelései szerint alakította át a játékoskeretet, ennek megfelelően El-Hadji Dioufot, Grégory Vignalt, Bruno Cheyrout és Anthony le Tallecet kölcsönadta a klub, vagyis az egykoron a Franciaországból szerződtetett labdarúgók nagy része távozott, de az LFC elengedte Markus Babbelt is, és eladta Danny Murphyt (3,7 millió euróért), valamint Emile Heskeyt is (utóbbiért a Birmingham City 9,2 millió eurót fizetett). Az első új szerzeményt még Houllier hozta a Vörösökhöz, de Djibril Cissével (aki meglehetősen sok pénzébe került az egyesületnek, hiszen vételára húszmillió euró volt) Beníteznek sem volt kifogása.

A további erősítések előtt azonban a legnagyobb kérdés az volt, hogy a csapat két, leginkább piacképes és legkeresettebb focistájának sorsa miként alakult. Steven Gerrardot és Michael Owent is több klub csábította, és eleinte inkább Gerrard távozása tűnt valószínűnek, azonban Beníteznek őt sikerült meggyőznie, hogy érdemes maradnia. Owen ellenben elhagyta nevelőegyesületét, és a Real Madridba igazolt, mégpedig viszonylag olcsón: mindössze 12 millió fontért. Igaz, a 'Pool még megkapta a fiatal középpályást, Antonio Núnez Tenát, művésznevén Núnezt is - aki az első edzések egyikén megsérült, és azóta sem lépett pályára... A többi új igazolás is egytől egyig a Primera Divisiónból érkezett, de valamivel ismertebb focistákról volt szó: a Málaga CF védőjéért, Josemiért hárommillió eurót fizettek az angolok, az FC Barcelona támadója, Luis García 8,8 millióba került, a Real Sociedad középpályása, Xabi Alonso vételára pedig 16 millió eurót kóstált.

Forrás: EPA
Owen góljaira nagy szüksége lenne a Vörösöknek


Ezt követően viszont kicsit visszaesett a csapat teljesítménye, köszönhetően elsősorban a váratlan, Birmingham City elleni hazai vereségnek - kétségtelen azonban, hogy Beníteznek nincs könnyű dolga, hiszen kulcsemberei közül többen is kidőltek a sorból. A legkönnyebben még az egyik legfontosabb játékos, Steven Gerrard hiányát vészelte át a gárda, hiszen a csapatkapitány hét bajnokit volt kénytelen kihagyni, és ezek közül négyet megnyert az együttes. A teljes csatársor kiesése azonban már sokkal nagyobb problémát jelent.

Cissé ugyan nem futballozott kiemelkedően, de biztos helye volt a kezdők között, ám a Blackburn Rovers elleni találkozón lábtörést szenvedett, és könnyen lehet, hogy ebben az idényben már egyáltalán nem léphet pályára. Milan Baros gólerős játéka egy ideig ugyan feledtetni tudta Cissé hiányát, ám a minap a cseh támadó is kidőlt a sorból, így Beníteznek alig maradt bevethető csatára. Jobb híján Harry Kewell és Luis García játszott előretolt ékként, csereként pedig Florent Sinama-Pongolle kapott lehetőséget, de a Monaco elleni BL-meccsen a spanyol is megsérült, így az Arsenal elleni rangadón a fiatal Neil Mellor került a kezdőbe - és a hajrában ő szerezte a győztes gólt. Úgy látszik, a megoldást mégiscsak a saját nevelésű fiatalok jelenthetik a Vörösök számára...