Vágólapra másolva!
Nem csillapodnak az indulatok a Juventusnál kirobbant doppingbotrány körül, Dick Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke szerint visszamenőleg el kellene venni az olasz együttes címeit.

November 26-án egy olasz bíróság első fokon 22 hónap börtönbüntetésre, valamint 2000 euró pénzbírságra ítélte Riccardo Agricolát, a labdarúgócsapat orvosát, aki a vád szerint 1994 júliusa és 1998 szeptembere között rendszeresen tiltott teljesítményfokozó szerekkel - köztük EPO-val - látta el a játékosokat. A 2002 januárja óta tartó doppingper másik gyanúsítottját, Antonio Giraudo klubmenedzsert nem találták bűnösnek, s felmentették.

"Miközben én keményen dolgoztam, mások doppinggal pumpálták tele magukat. Ez disznóság" - dühöngött a volt válogatott Gianfranco Zola. A WADA részéről az ítéletet követően ismét össztűz zúdul a torinóiakra: "Giraudo felmentését egyszerűen botrányosnak tartom. Elvégre senki sem hiheti, hogy egy kluborvos minden szert egymaga rendelt meg" - mondta David Howman főigazgató, míg Dick Pound WADA-elnök még tovább ment: szerinte a másodfokú elmarasztaló döntés esetén visszamenőleg el kellene venni a Juventus trófeáit.

Paolo Trofino, az olasz egyesület ügyvédje mindeközben abban bízik, hogy a bizonyítékok nem lesznek elegendőek Agricola másodfokon való elítéléséhez, ráadásul a szerinte érintett két futballista a szűrés idején kórházi ápolás alatt állt. A botrányt 1998-ban Zdenek Zeman, a Roma akkori, a Lecce jelenlegi szakvezetője robbantotta ki, aki egy magazinban olyan sztárokat vádolt meg tiltott szerek használatával, mint Alessandro Del Piero, Gianluca Vialli, Zinedine Zidane és Roberto Baggio.

Érdekesség, hogy a 27-szeres olasz bajnok az említett időszak alatt háromszor végzett az élen a Serie A-ban, és egyszer (1996) elhódította a Bajnokok Ligája trófeáját is.