Vágólapra másolva!
A jelenlegi pontvadászatban a szokottnál több edzőcsere történt a Premier League-ben: még csak a 14. fordulónál járnak a csapatok, de már öt egyesület is szakvezetőt váltott. A legutóbbi a sorban a Portsmouth FC volt, ahol nem a gyengébb eredmények miatt került sor a vezetőedző leköszönésére, hanem az elnökkel való konfliktus miatt.

A Portsmouth FC nagyon sokat köszönhetett Harry Redknappnek: amikor a szakember átvette a csapat irányítását 2002 tavaszán, az egyesület a másodosztályban is csak a kiesőjelöltek közé tartozott. A rutinos tréner vezérletével azonban a Pompey nemcsak hogy feljutott a legjobbak közé, de az előző szezonban (az újoncok közül egyedüliként) a Premier League-ben is sikerült megkapaszkodnia, köszönhetően nem kis részben a Redknapp által az egyesülethez csábított futballistáknak. A szakember, aki híres arról, hogy remek érzékkel tevékenykedik a játékospiacon, a nyáron is szerződtetett pár remek játékost, így a csapat folytatta remek szereplését: a 11. fordulóban a Manchester United legyőzésével a kilencedik pozícióba ugrott a tabellán, Redknappet pedig október hónap edzőjének választották meg.

A klubnál csupán egyetlen olyan ember van, akit még Redknappnél is jobban tisztelnek és elismernek a szurkolók: ő pedig nem más, mint az egyesület elnöke, a horvát származású Milan Mandaric. Az üzletember 1999 nyarán vette meg a Portsmouth FC-t potom ötmillió fontért, és a következő években nagyon sok pénzt fordított arra, hogy standard élvonalbeli csapatot faragjon a klubból, ami végül sikerült is neki. Mandaric így elégedetten ülhetne a babérjain, és élvezhetné az elvégzett munka gyümölcsét, azonban ő nem így gondolja, és elképzelése az egyesület új szakmai felépítéséről Redknapp távozását eredményezte.

A kenyértörésre már a nyáron sor került, amikor is Mandaric Redknapp segítőjének, Jim Smithnek a távozása mellett kardoskodott. Smith, aki egykoron éveken keresztül volt a Derby County vezetőedzője, amolyan asszisztensi szerepkört töltött be Redknapp mellett, és kettejük együttműködése a jelek szerint szinte tökéletesen működött - Mandaric azonban úgy vélte, hogy Smith felesleges a szakmai stábban. A nyáron volt olyan időszak, amikor az angol közvélemény szinte biztosra vette, hogy Redknapp Smithszel együtt hagyja el a klubot, de akkor még sikerült rendezni a konfliktust, és végül mindketten maradtak - a csapat pedig tovább folytatta remeklését.

Miközben októberben Redknapp lett a hónap edzője a Premier League-ben, egyre több híresztelést lehetett hallani arról, hogy Mandaric tárgyalásba kezdett a Panathinaikosz sportigazgatójával, a horvát Velimir Zajeccel. Zajec a nyolcvanas évek elején 41-szer szerepelt a jugoszláv válogatottban, ott volt az 1982-es világbajnokságon is, és pályafutását a Dinamo Zagrebben, illetve a Panathinaikoszban töltötte. A görög egyesületnél az elmúlt években a sportigazgatói posztot töltötte be, és Mandaric innen akarta elcsábítani - mégpedig sikeresen. Az elnök ugyanis a kontinensen bevett szisztéma híve, amely szerint az edző feladata csak az edzések vezetése és a csapat összeállítása, a klubbal kapcsolatos további szakmai teendőket pedig egy sportigazgató látja el. Ez a szervezeti felépítés totálisan eltér az Angliában megszokottól, bár a Tottenham Hotspur ebben az idényben már kísérletezik vele - inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Redknapp természetesen nem rajongott érte, hogy valakit kinevezzenek föléje, hiszen ő hozzászokott ahhoz, hogy a csapat háza táján valóságos teljhatalma van - nem véletlenül volt híres arról, hogy előszeretettel intézi saját maga az átigazolásokat, a menedzserekkel való tárgyalásokat. Zajec kinevezése után csak idő kérdése volt, hogy Redknapp mikor dobja be a törülközőt, és erre nem is kellett sokat várni: a Manchester City elleni hazai mérkőzés után (amely pályafutása 900. találkozója volt vezetőedzőként) elköszönt a Portsmouth FC-től.

Hivatalosan ugyan cáfolta, hogy ez Zajec szerződtetése miatt történt volna, nyilatkozatában arról beszélt, hogy pihenésre van szüksége, de ezt igazán senki sem hitte el. Vele együtt természetesen Smith is távozott, így a Bolton Wanderers ellen Zajec volt az, aki leült a kispadra, és érdekes módon három vereség után ismét nyerni tudott a csapat - ám a klubnál továbbra is tartják magukat ahhoz, hogy a horvát sportigazgatónak érkezett, éppen ezért a Pompey jelenleg vezetőedzőt keres. Az angol sajtóban felmerült Glenn Hoddle, Gordon Strachan és Dave Jones neve is, akiket azonban a drukkerek valószínűleg nehezen fogadnának el, elvégre korábban a regionális riválisnak számító Southampton FC-nél is dolgoztak. A jelöltek között ott van még Micky Adams, sőt még Gérard Houllier és Robert Prosinecki is (utóbbi mellett szól, hogy volt a klub focistája, ráadásul Zajechez és Mandarichoz hasonlóan horvát), de a bukmékereknél ennek ellenére az fizetné a legkevesebbet, ha végül Zajec maradna a kispadon.