Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt január 2-án!

1981-ben ezen a napon született Maxi Rodríguez, az RCD Espanyol argentin válogatott játékosa. A rosariói kissrác pályafutását a Newell's Old Boysban kezdte el, és az Argentínában megszokott módon már tizenévesen bemutatkozhatott a felnőttek között.

Az 1999-2000-es pontvadászatban öt találkozón lépett pályára, de akkor még nem tudott gólt szerezni. A következő szezonban az aperturában még mindig nem volt eredményes, de a clausura első fordulójában, a Los Andes ellen megtört a jég, és a bajnokság hátralévő részében további négy alkalommal talált be.

Ennek eredményeképpen bekerült a korosztályos argentin válogatottba, amely részt vett a hazai rendezésű U20-vébén 2001 nyarán. Rodríguez meghatározó embere volt a világbajnoki címet szerzett csapatnak: minden mérkőzésen pályára lépett, és csak egy alkalommal fordult elő, hogy nem a kezdő tizenegyben kapott helyet. Ő szerezte az argentinok első gólját a tornán (a finnek ellen), illetve az utolsót is a Ghána elleni döntőben, összesen négy gólt ért el a világbajnokságon.

A következő idényben már klubcsapatában is alapembernek számított, az aperturában kilenc, a clausurában pedig hat gólt ért el. Több európai egyesület is csábította, de végül az RCD Espanyol lett a befutó, és a barcelonaiak nagyon jól jártak vele. Maxi (mert legszívesebben ezen a művésznéven szerepel, ez olvasható a mezén is) eddig remek teljesítményt nyújt Barcelonában, a mostani szezonban már hét gólnál tart, s a hazája válogatottjában is bemutatkozhatott.