Vágólapra másolva!
A francia pontvadászat legutóbbi három idénye az Olympique Lyon uralkodásának jegyében telt el, és úgy tűnik, hogy az OL valóban kibéreli magának az aranyérmet a Ligue 1-ben, hiszen a címvédő megint az élen áll, ráadásul veretlennek mondhatja magát. Arról nem is beszélve, hogy az előzetesen a fő vetélytársaknak tartott klubok közül az AS Monaco csak a negyedik, az Olympique Marseille az ötödik, a Paris-SG pedig csupán a tizedik helyet foglalja el - lehet, hogy a Lyon sorozatban negyedszer is bajnok lesz?

Az elmúlt három esztendőben az Olympique Lyon úgy nyerte meg a francia bajnokságot, hogy az idény nagy részében nem is a piros-fehér-kékek vezettek, de a hajrában mindig megszerezték az elsőséget. Ha ezt vesszük alapul, akkor a lyoniak akár aggódhatnak is, de az OL-nél valószínűleg nem gondolnak erre, hanem inkább azt nézik, hogy csapatuk jelen állás szerint kiemelkedik a Ligue 1 mezőnyéből.

A gárda féltávnál veretlenül áll az élen, előnye három pont a második Lille OSC-vel szemben, de az igazán komolynak tartott riválisok még hátrébb helyezkednek el. A csapat mindezt úgy érte el, hogy a nyáron rengeteg kritika érte az elnököt, Jean-Michael Aulast, aki több kulcsembert is eladott, az erősítéseket pedig látszólag elhanyagolta, közvetlenül az átigazolási időszak vége előtt azonban még megszerezte a brazil középhátvédet, Crist, a csatársorba pedig az ugyancsak brazil Nilmart, valamint Sylvain Wiltord-t.

Így aztán a gárda még azt is elbírta, hogy jónéhány sérültje volt az ősszel: Giovane Élber csupán az első három bajnokin szerepelt, és jelenleg úgy tűnik, hogy többet már nem is fog játszani a Lyonban, hiszen távozni szeretne, de az őszi idény hajrájában a válogatott kapus, Grégory Coupet, a védelemből pedig Claudio Cacapa és Éric Abidal is hiányzott, a csapat pedig ennek ellenére is menetelt.

Érdekesség, hogy a Lyon idegenben több pontot szerzett, mint hazai pályán, és otthoni mérlegén még lehetne javítani, hiszen hazai találkozóinak csak a felét nyerte meg, idegenben viszont pazarul szerepel az együttes, és persze az otthoni mérleg sem rossz. Az OL még a nemzetközi porondon is versenyben van, a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Werder Bremen lesz az ellenfele, és a drukkerek ettől a kettős terheléstől tartanak egy kicsit: tavaly az AS Monaco még nagyobb előnyt adott le éppen a lyoniakkal szemben hasonló okokból.

A nagy kérdés az, hogy melyik gárda lehet veszélyes a lyoniakra. A jelenleg a második helyen álló Lille OSC-t ugyanis még mindig nem veszik teljesen komolyan Franciaországban, pedig a csapat eredményei tiszteletet parancsolóak: a legutóbbi idényben a tizedik helyen végzett együttes az idény elején produkált egy hat mérkőzésből álló győzelmi sorozatot, jelenleg pedig immár nyolc mérkőzés óta veretlen, és még az UEFA-kupában is versenyben van. Az együttes elsősorban hazai pályán szerepel parádésan, a Lille rendelkezik a legjobb otthoni mérleggel a Ligue 1-ben, és bár elsősorban a védelmét szokták kiemelni, ugyanannyi gólt szerzett, mint a listavezető Lyon, pedig a lille-iek általában egy csatárral szoktak pályára lépni.

Az AJ Auxerre már valamivel komolyabb vetélytársnak számít a francia közvélemény szemében, elvégre Guy Roux-tól mindig is várható, hogy összerak egy jó csapatot, igaz, ezúttal a legtöbben azt várták, hogy a klub számára amolyan átmeneti időszak következik, amíg a nyáron távozott kulcsembereket (Djibril Cissé, Jean-Alain Boumsong, Philippe Mexes, Olivier Kapo) pótolja a klub.

Ehhez azonban nem kellett ennyi idő, és az AJA már most remekül összeállt: az új szerzemények közül a cseh René Bolf és Benoit Cheyrou tökéletesen bevált, a csatársorban pedig a belga Luigi Pieroni és Benjamin Mwaruwari váltogatja egymást, meglehetősen sikeresen, az Auxerre szerezte a legtöbb gólt a Ligue 1-ben, holtversenyben az AS Saint-Etienne-nel. A gárda még azt is kibírta, hogy az ősz során szinte a teljes védelme kidőlt a sorból: a beugró fiatal tehetségek, mint a 21 esztendős Bakari Sagna, vagy a csupán 18 éves Younes Kaboul, remekül megállták a helyüket. És ne feledjük, az AJA is ott van az UEFA-kupában a legjobb 32 között.