Vágólapra másolva!
Az élvonalbeli Bolton Wanderers a papírformát igazolva 1-0-ra legyőzte a harmadosztályú Oldham Unitedet az angol labdarúgó FA-kupa 4. fordulójában, s ezzel bejutott a nyolcaddöntőbe. Szintén nem okozott gondot a továbbjutás a Premier League-ben éllovas Chelsea számára: a londoni gárda hazai pályán 2-0-ra nyert a szintén első osztályú Birmingham ellen.

Angol FA-kupa, 4. forduló (a 16 közé jutásért):
Oldham Athletic (III. osztályú) - Bolton Wanderers 0-1 (0-1)
gól:
Ricardo Vaz Te (9.)

Chelsea - Birmingham City 2-0 (1-0)
gól:
Huth (6.), Terry (80.)

A Chelsea-hez kapcsolódó hír, hogy az angol futballtörténelem legnagyobb veszteségét fogja bejelenteni hétfőn a Premier League-et 10 pontos előnnyel vezető londoni együttes, amelyet könyvvizsgálója csődben lévőnek minősítene, ha tulajdonosa, az orosz Roman Abramovics nem hitelezne tízmilliókat saját pénzéből - jelentette vasárnap a BBC.

A brit közszolgálati tévé- és rádiótársaság megszerezte a Chelsea-t birtokló vállalat, a szállodákat is üzemeltető Chelsea Village hétfőre tervezett eredmény-beszámolójának dokumentációját, amelyből a híradás szerint kiderül, a cég a 2003-2004-es pénzügyi évet 88 millió font (31 milliárd forint) adózás előtti veszteséggel zárta. Peter Kenyon, a klub anyavállalatának vezérigazgatója megerősítette a számokat, de azt mondta, hogy a céget 2009-2010-re pénzügyileg egyenesbe hozzák.

A BBC által látott kimutatás szerint a Chelsea, amelyet 2003-ban vett meg komoly nemzetközi feltűnést keltő tranzakcióval a milliárdos orosz olajoligarcha, csak az előző évadban 175 millió fontot (62 milliárd forintot) költött új játékosok igazolására, amivel több mint a kétszeresére, 115 millió fontra duzzadt az éves bérköltség. Ez a bevételek 76 százalékát emésztette fel, messze többet az üzletileg elfogadottnak tekintett aránynál. Ezt a 115 millió fontot Abramovics hitelezte meg a klubnak; enélkül a cég könyvvizsgálója, a KPMG nem minősítené a vállalatot működő üzleti vállalkozásnak.

A Manchester Unitedtől átcsábított Kenyon azonban - akinek tavalyi, 3,5 millió fontos (1,2 milliárd forintos) javadalmazása még a nagyvállalatok felső vezetőinek köreiben is szinte elérhetetlennek számít - vasárnap azt mondta, hogy a bevétel-bérköltség rátát 55 százalékra fogják leszorítani. Hozzátette: ötéves stratégiát dolgoz ki arra, hogy a cég Abramovics tulajdonosi hiteleitől függetlenül is sikeres üzletmenetet folytathasson. Mindazonáltal nem kell attól tartani, hogy az orosz nagybefektető elvesztené érdeklődését a klub iránt, mivel "hosszú távra rendezkedett be".

A Chelsea finanszírozása valószínűleg nem okoz gondot a Londonban élő orosz olajmágnásnak. A The Sunday Times minden évben közölt vagyonlistáján tavaly Abramovics volt a leggazdagabb "brit", 7,5 milliárd font (2660 milliárd forint) becsült vagyonnal. A lap legutóbbi kimutatása szerint Roman Abramovics vagyona éves átlagban 441,2 millió - vagyis óránként több mint 50 ezer - fonttal gyarapszik.

A Chelsea egyébiránt a napokban nyolc évre szóló megállapodást kötött a német adidas-Salomon sportruházati és sportszergyártó céggel. A londoni klub tájékoztatása szerint a kontraktus 2006 július elsejétől lép életbe, s évenként mintegy 12 millió font bevételt jelent a csapatnak. "Úgy véljük ez a megállapodás egy nagy lépés céljaink eléréséhez" - nyilatkozta Peter Kenyon. A Chelsea játékosait jelenleg az Umbro "öltözteti", amelynek jövő év elején jár le a szerződése a klubbal.

[origo]/(MTI)