Vágólapra másolva!
Az Orosz Labdarúgó Szövetség leköszönő elnöke, Vjacseszlav Koloszkov egy nappal a jelentkezési határidő lejárta előtt bejelentette: az ország pályázik a 2012-es Európa-bajnokság rendezési jogára. Magyarország Horvátországgal közösen kandidál a kontinensbajnokságra.

Azért kellett várni az utolsó pillanatig, mert az orosz kormány csak most mondott igent a kandidálásra. "Nem akartuk kinevettetni magunkat, hogy gyorsan pályázunk, aztán még sincs kormánytámogatás. Így viszont nagyon erős ellenfele leszünk minden jelentkezőnek. Több modern pályát is építünk, s nem csak Moszkvában és Szentpéterváron" - tette hozzá Koloszkov, aki megjegyezte: mivel az orosz főváros a 2012-es nyári olimpiát is meg akarja rendezni, tart attól, hogy a két nagyszabású esemény közül legalább az egyiket nem kapja meg.

Koloszkov - aki 1979 óta áll a szovjet, majd 1992 óta az orosz futball élén - egyébként csütörtökön kijelentette: saját elhatározásából lemond posztjáról, s elismerte a tavaly nyári gyászos Eb-szereplés miatt neki tett szemrehányások jogosságát. Azóta nagy nyomás nehezedett rá, még az ország politikai vezetői - mint például Vlagyimir Putyin elnök és Vjacseszlav Fetyiszov sportminiszter - is támadták.

Oroszország mellett Magyarország Horvátországgal, Lengyelország Ukrajnával közösen jelentkezett, Olaszország és Görögország egyedül kandidál, illetve Románia is jelezte érdeklődését az Eb-rendezésre. Az oroszok a 2008-as Eb-re is jelentkeztek, de akkor - akárcsak a magyarok - elbuktak az osztrák-svájci közös pályázattal szemben.