Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszak egyre nagyobb számú rasszista megnyilvánulásaira reagálva az Arsenal és a francia válogatott csatára, Thierry Henry több futballistatársával csatlakozott ahhoz az európai kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy szembeszálljon a rasszizmus folyamatosan jelen lévő problémájával.

A "Stand Up Speak Up" elnevezésű kampány célja, hogy megszólítsa és cselekvésre bírja azt a csendes kisebbséget, akik ellenzik a rasszizmust. A program szimbóluma egy dupla - fekete és fehér - karkötő, amelyet január végétől számos játékos visel Európa-szerte. A rajongók számára februártól lesz elérhető a karkötő, amelyből összesen mintegy 2,5 millió darab készül.

A karkötő 2 euróba fog kerülni, amely összeg a "Stand Up Speak Up" központi alapba kerül. Az így befolyt pénzt egy független nonprofit szervezet, a brüsszeli székhelyű Baudouin Király Alapítvány kezeli, amely egyrészt széles körű kutatásokat fog folytatni, hogy minél inkább feltárja a problémát, másrészt pedig Európa-szerte gondoskodik arról, hogy a kampány során összegyűjtött pénz azokhoz a szervezetekhez kerüljön, amelyek meg kívánják oldani a rasszizmus problémáját a futballban.

A Nike kezdeményezésében indult kampány része egy tv-reklám, amelyben különböző játékosok kartonlapra írt szöveget tartanak maguk előtt, ezzel kifejezve odaadásukat a futball iránt és egyben ellenérzésüket a folyamatos rasszista támadásokkal szemben.

A reklámban a játékosok felhívják a szurkolók figyelmét, hogy az ő támogatásuk is szükséges ahhoz, hogy visszaszorítsák ezeket a sértő megnyilvánulásokat. A reklámot 2004 decemberében forgatták, és 5 különböző nyelven készült el.

"Európában a rasszizmus az egyik legégetőbb probléma a futball számára. Az emberek talán úgy gondolják, hogy a probléma már eltűnőben van, pedig ez egyáltalán nincs így. A játékosoknak szükségük van a szurkolók segítségére, hogy a rasszizmus valóban eltűnjön, és ehhez szükség van arra, hogy a rajongók is kinyilvánítsák, mennyire elfogadhatatlannak tartják az efféle viselkedést. Itt az idő, hogy felálljunk és hallassuk a véleményünket" - mondta Henry.