Vágólapra másolva!

1971: csak egy góllal nyert Anglia Máltán

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt február 3-án!

1971-ben ezen a napon kezdte meg az Eb-kvalifikációt Anglia válogatottja. Az 1968-as Európa-bajnokságon harmadik helyen végzett, az előző évben rendezett világbajnokságon a negyeddöntőben kiesett angol tizenegy a harmadik selejtező csoportba kapott besorolást Görögország, Svájc és Málta társaságában, első összecsapására a szigetországban került sor.

A vallettai Gzira stadionban nézőcsúcsot jelentő 29 751 érdeklődő volt kíváncsi Alf Ramsey csapatára (Banks - Reaney, E. Hughes, Mullery, McFarland, Hunter, Ball, Chivers, Royle, Harvey, Peters).

Bobby Moore távollétében Alan Mullery viselte a csapatkapitányi karszalagot (de különböző okok miatt nem utazott Máltára Lee, Hurst, Cooper), míg Martin Chivers, Roy McFarland és Joe Royle első alkalommal viselte a válogatott szerelését. Azt mindenki tudta, hogy nem lesz sétagalopp a vallettai 90 perc, de ilyen kemény küzdelemre valószínűleg senki sem számított az angol táborban: a vendégek Peters első félidőben szerzett góljával sovány, 1-0-s győzelmet arattak.

Holnap több mint húsz esztendővel ezelőtti esemény felidézésére hívjuk olvasóinkat, főszereplője az az idő tájt a támadások kereszttüzében álló világbajnok olasz válogatott lesz.