Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt február 5-én!

1948-ban ezen a napon született Sven-Göran Eriksson, az angol válogatott szövetségi kapitánya. A svédországi Torsbyban világra jött sikeredző játékosként ugyan csak a svéd másodosztályig vitte (az ismeretlen KB Karlskogában futballozott), de edzőként klubszinten szinte mindent megnyert, amit csak lehetséges. Pályafutását 1976-ban hazájában kezdte a Degerforsnál, majd az IFK Göteborggal kupát és bajnoki címet is nyert, sőt, az UEFA-kupát is elhódította.

Ezt követően kezdte meg külföldi karrierjét, amely során a Benficával a portugál bajnoki címek mellett BEK-döntőt játszhatott, majd Olaszországba tette át a székhelyét. Itáliában eleinte kevésbé volt sikeres, bár az AS Romával már 1986-ban Olasz-kupát nyert, de következő trófeáját már a Sampdoria mestereként szerezte 1994-ben. 1997 nyarán lett a Lazio edzője, és a rómaiakkal előbb KEK-et, majd bajnoki címet nyert.

Már 2000 októberében megegyezett az angolokkal, de csak az idény végén kellett volna átvennie a válogatott irányítását, ám mivel a Lazio a vártnál gyengébben szerepelt, szerződését 2001 januárjában felbontották, és akkor került a háromoroszlánosok élére. Első 11 mérkőzéséből mindössze egyet veszített el, tétmeccsen viszont veretlen maradt. Az angol szövetséget nagyon sokan kritizálták Eriksson kinevezésekor, hiszen korábban sosem ült külföldi tréner az angol válogatott kispadján, de a svéd szakember gyorsan elhallgattatta a fanyalgókat.

Nem mintha bárki is a szakértelmében kételkedett volna, hiszen olyan eredményekkel, amilyenekkel ő büszkélkedhet, ezt nem is nagyon lehet. Eriksson eddig 48 mérkőzésen irányította az angol válogatottat, mérlege: 26 győzelem, 14 döntetlen, 8 vereség.

1990-ben ezen a napon szenvedett tragikus végkimenetelű autóbalesetet Zé Beto, az FC Porto kapusa. A hálóőrrel együtt utazott felesége és kisfia, akik sérülésekkel ugyan, de megúszták a tragikus ütközést. José Alberto Teixeira Ferreirinha 1960. február 21-én született Matosinhosban. A Pasteleiriában lett igazolt labdarúgó, majd az SC Beira Mar érintésével került 1979-ben Portóba.

Ő védte a Sárkányok kapuját az 1984-es KEK-döntőn is, de a lengyel Jozef Mlynarczyk érkezésével a kispadra szorult. Ennek ellenére nem hagyta el a kék-fehér klubot, mindig hűségesen és profi módon készült. 1986 telén három mérkőzésen a portugál válogatott kapuját is védte, de a nemzeti csapatnál Manuel Bento személyében szintén óriási egyéniség volt a riválisa.

Holnap igazi nagyüzem lesz a Focirégészben, térben és időben utazva meglátogatjuk az 1982-es vb-selejtezőkre Argentínában készülő válogatottunkat, két magyar játékos kedvéért a Sportkórház műtőasztala mellett is ott leszünk, valamint visszapillantunk Pelé életének egyik fontos napjára.