Vágólapra másolva!

Ötvenkét éves az osztrák futball-legenda

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt február 14-én!

1953-ban ezen a napon született Hans Krankl, minden idők egyik legjobb osztrák labdarúgója. A fővárosi illetőségű fiatal csatár 1971-ben mutatkozott be az SK Rapid Wienben, majd egy rövid kitérőt - amit a Wiener AC-nál töltött - leszámítva 1978-ig erősítette a zöld-fehér klubot.

Klasszikus sikertörténet az a periódus, hiszen Krankl kétszeres bajnok, kétszeres kupagyőztes, négyszeres gólkirály lett, ötször választották az év játékosának, 1978-ban pedig Európa második legjobb labdarúgója lett a France Football szavazásán.

Az argentin világbajnokságot követően (a válogatottban 1973 és 1985 között 69 szereplése alkalmával 34 gólt szerzett) az FC Barcelona labdarúgója lett, ahol azonban másfél év után összekülönbözött a vezetéssel, így "száműzték", fél szezon erejéig a Firts Viennában futballozott.

Pedig játékára nem lehetett panasz a katalánoknál, hiszen a Barcával KEK-et és spanyol kupát nyert, gólkirály lett. 1981-ben tért haza végleg, természetesen a Rapidhoz. Remekül futballozott második bécsi periódusában is, 33 esztendősen még 18 gólt szerzett 17 mérkőzésén.

A Rapidból a Wiener SC-hez igazolt, így 16 év múltán tért vissza a kis bécsi klubhoz. Játszott még Kremsben, majd az Austria Salzburgban is. Az évszázad Rapid-játékosának megválasztott támadó karrierje során 473 bajnoki mérkőzésen 354 gólt szerzett, 320 találatával az osztrák örökranglista első helyezettje.

Néhány hónappal játékospályafutása befejezése után máris a kispadon ült, 1989-ben a Rapid edzője lett. Szakvezetőként közel sem volt olyan hűséges és sikeres, mint labdarúgóként, 1992 és 2001 között hat klubnál is dolgozott (VfB Mödling - kétszer is, FC Tirol, SV Gerasdorf, Austria Salzburg, Fortuna Köln, Admira Wacker), majd 2002-ben lett az osztrák válogatott szövetségi kapitánya.