Vágólapra másolva!
Csütörtökön folytatódik az UEFA-kupa versenysorozata, a 3. forduló visszavágói közül a Newcastle és a Zaragoza lehet nyugodtabb, hiszen idegenben is nyerni tudott ellenfelével szemben. Nehéz dolga lesz a két portugál csapatnak, a Sporting 2-1-es előnnyel utazik a Feyenoordhoz, míg a Benfica hazai pályán dolgozná le 2-0-s hátrányát az orosz CSZKA Moszkvával szemben. Egyetlen kivétellel kialakul a nyolcaddöntő mezőnye: az Austria Wien-Athletic Bilbao összecsapást a rendkívüli havazás miatt törölték a múlt héten, így ezúttal kerül majd sor az első felvonásra. A visszavágót vasárnap játsszák.

Az első mérkőzések után azt nyugodtan ki lehet jelenteni: százszázalékosan lefutott csata nincsen, hiszen komoly előnyt egyik párosításban sem tudtak kiharcolni a felek. Talán csak a Newcastle és a Real Zaragoza élvez annyi előnyt, hogy idegenbeli győzelme után hazai pályán nyugodtabb szívvel játszhat.

Persze az angol együttes semmit sem bíz a véletlenre, annak ellenére, hogy Graeme Souness tanítványai 2-1-re nyertek a holland Heerenveen otthonában, a hazai összecsapáson minden ászt bevetnek. Így ismét játékra jelentkezik Alan Shearer, akinek izomsérülése a hírek szerint meggyógyult, Kieron Dyer is leküzdött egy vírust, s az FA-kupában szerepelt összeállításhoz képest Amdy Faye is újnak számít - a Chelsea ellen eltiltás miatt nem játszhatott a labdarúgó.

"Ha azt hisszük, megnyertük a párharcot, bolondok vagyunk, s csak magunknak nehezítjük meg a mérkőzést. Igaz, jó eredményt értünk el Hollandiában, de a csatának még nincs vége. Az ellenfél még okozhat problémát, óvatosnak kell lennünk" - mondta Soeness, aki az eltiltott Bowyer ezúttal kénytelen lesz nélkülözni.

A spanyol Zaragoza nagyobb bravúrt ért el, mert a török Fenerbahce otthonában tudott nyerni 1-0-ra, Alvaro góljával. Az isztambuliak azonban visszavágásra készülnek, a török együttes vezetősége ugyanis a hazai bukás ellenére kijelentette, a cél továbbra is UEFA-kupa döntője, azaz a La Romaredában győzni kell mindenáron.

A hírek szerint a Zaragoza edzője, Victor Munoz ezúttal is a 4-5-1-es formációt választja majd, egy szem támadóként David Villa árválkodik elől. A vendégeknél a brazil közéépályás, Marco Aurelio letöltötte eltiltását, s visszatér a középpályára, ám Pierre van Hooijdonk továbbra is sérült. A győzni akarásra azonban jellemző, hogy a holland támadó elutazott Spanyolországba, hogy jelenlétével segítse társait.

Izgalmas csaták várnak a portugál csapatokra is. Babos Gábor együttese, a holland Feyenoord ugyan 2-1-es vereséget szenvedett a portugál Sporting Lisboa stadionjában, de nem reménytelen a helyzete. Ráadásul a vendégek hendikeppel indulnak, José Peseiro edzőt ugyanis még a hazai összecsapáson elküldték a kispadról, majd eltiltással is sújtották, így a szakvezető csak a lelátón foglalhat helyet a De Kuip-stadionban.

A védelemből kulcsember, Anderson Polga hiányzik majd, ő még a hétvégi, leira elleni meccsen sérült meg, egyhónapos távollét után viszont ismét játékra jelentkezett a kameruni csatár, Roudolphe Douala

A másik luzitán együttes, a Benfica 2-0-s hátrányról folytatja, s nem lesz könnyű dolga az orosz CSZKA Moszkva ellen. "Megmutattuk fizikai és mentális erősségünket" - nyilatkozta Giovanni Trapattoni a hétfői, Vitória SC elleni 2-1-es siker után, ám az olasz mester sem gondolhatta komolyan, hogy a két párharcot bármilyen szinten összehasonlítja. Trap ezúttal számíthat már Alcides, illetve Luisao játékára.

A Szabics Imrét foglalkoztató német VfB Stuttgart idegenben 0-0-ás döntetlent ért el az olasz AC Parma ellen, ám Matthias Sammer helyzete cseppet sem könnyű. Az már biztos, hogy Mathieu Delpierre és Boris Zivkovic nem léphet pályára, Silvio Meissner sárga lapjai miatt hiányzik (őt Jurica Vranjes pótolhatja), de kérdéses az Achillesét fájlaló Markus Babbel és a húzódással szenvedő Fernando Meira játéka is.