Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt március 5-én!

1969-ben ezen a napon három hét alatt immár harmadszor találkozott egymással az Ajax Amsterdam és a Benfica.

A két klub a Bajnokcsapatok Európa-kupájának negyeddöntőjében kínozta egymást, február közepén Amszterdamban 3-1-re nyertek a portugálok (Danielsson, ill. Jacinto, Torres, José Augusto), egy héttel később Lisszabonban pedig a hollandok követték el ugyanezt a bravúrt (Torres, ill. Danielsson, Cruyff 2), így az akkori szokásjog szerint harmadik, mindent eldöntő összecsapásra volt szükség.

A mérkőzésre Párizsban került sor, ahol a két csapat tagjai már jó ismerősként üdvözölhették egymást, holland részről Bals - Suurbier, Hulshoff, Vaszovics, Van Duivenbode, Groot, Pronk, Swart, Danielsson, Cruyff, Keizer, a portugáloktól José Henrique - Adolfo, F. Humberto, C. Humberto, Cruz, Toni, Jacinto, Graca, Torres, Eusébio, Simoes sorakozott fel egymással szemben.

Nehéz is volt valami meglepőt felvonultatni, a két csapat 90 percen keresztül eredmény nélkül gyötörte egymást, következett tehát a hosszabbítás, ahol sikerült döntésre vinni a továbbjutás kérdését.

A ráadást megelőző pihenő után két perccel Johan Cruyff mattolta José Henriquét, majd az összeroppant portugál védelem asszisztálása mellett a svéd Inge Danielsson volt kétszer is eredményes (a 103. és a 107. percben), így az Ajax Amsterdam jutott Európa négy legjobb csapata közé.