Vágólapra másolva!

49 éve született Lawrie Cunningham angol csatár

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt március 8-án!

1956-ban ezen a napon született Lawrie Cunningham, egykori kiváló angol csatár. A londoni kissrácból a Leyton Orientben lett igazolt labdarúgó, 1974 és 1976 között 75 mérkőzésen 15 gólt termelt az az idő tájt a másodosztályban vitézkedő klubban.

A remek felépítésű, gólerős színesbőrű támadóra rögtön felfigyelt a West Bromwich Albion szakvezetése, és 1977-ben szerződést is ajánlott Lawrence-nek. Két WBA-s szezonjában 21 találatot jegyzett, ami után már külföldön is érdeklődés támadt iránta, 1979-ben - nem kis meglepetésre - a Real Madrid vásárolta meg, a sztárklub 900 ezer fontot fizetett érte. Remekül mutatkozott be a spanyol fővárosban, a bajnokság első fordulójában két góllal vette ki részét a Valencia elleni győzelemből. A szezon végére nyolc találatig jutott, a királyi klub pedig megnyerte a bajnokságot.

A következő idény is hasonlóan jól indult, ám 1980 telén egy sérülés kettétörte Cunningham madridi pályafutását, s csak 1982 februárjában játszott legközelebb a királyi klub színeiben. Nem számoltak vele a Realnál, így kölcsönadták a Manchester Unitednek, ahol azonban szintén nem jutott játéklehetőséghez, következhetett az Olympique Marseille, majd a Leicester City.

A két egyesületben 20 mérkőzésen mindössze egy gólt szerzett. 1983-ban korábbi madridi edzője, Vujadin Boskov hívta a Sporting Gijónhoz a kallódó játékost, ahol még egy szezont végig futballozott, kevés sikerrel és góllal. Később felbukkant a belga Charleroi-nál, majd hazájában, a Wimbledon FC-nél is, de már nem tudta megközelíteni korábbi formáját.

Hatszoros angol válogatott volt, 1989. július 15-én autóbalesetben veszítette életét.