Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) játékvezetői bizottságának vezetője, Volker Roth szerint Jose Mourinho a "futball ellensége", s rajta kívül még más edzők is felelősek közvetett módon Anders Frisk visszavonulásáért.

A svéd bíró az őt és családját ért halálos fenyegetések miatt azonnali hatállyal befejezi bírói pályafutását. "A trénerek tüzelik fel a szurkolók nagy részét. Mourinho és a hozzá hasonló emberek a labdarúgás ellenségei. Ők is felelősek azért, hogy egyesek már a halálos fenyegetésektől sem riadnak vissza. Nem fogadhatjuk el, hogy emiatt kell visszavonulnia az egyik legjobb játékvezetőnek" - mondta Roth.

A 42 éves svéd játékvezetőt már többször vádolták meg részrehajlással az edzők, legutóbb az FC Barcelona-Chelsea Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő első mérkőzése után került a támadások kereszttüzébe. Jose Mourinho, a barcelonai 2-1-es vereséget követően azt állította, hogy kollégája, Frank Rijkaard a szünetben beszélt vele az öltözőben, és számon kérte rajta az angolok vezető gólját. A londoni klub - amely végül 5-4-es összesítéssel továbbjutott - Didier Drogba kiállítását is nehezményezte.

"Egyáltalán nincs rendjén, hogy Mourinho ilyen súlyos vádakkal illette Frisket. Büntetést érdemel, az UEFA-nak és a FIFA-nak is meg kellene védenie a játékvezetőket" - mondta Urs Meier, akit az angol szurkolók tavaly nyár óta zaklatnak az Európa-bajnokság negyeddöntőjében hozott, s a portugálok elleni vereség fő okának minősített ítélete miatt. A svájci játékvezető azzal haragította magára a drukkereket, hogy nem adta meg Sol Campbell fejesgólját, s a szigetországiak végül 11-esekkel búcsúztak.

Frisk szeptemberben is egy csúnya ügy főszereplője volt: az AS Roma-Dinamo Kijev BL-találkozón valaki a lelátóról fejbe dobta egy öngyújtóval, és ő félbeszakította a meccset, mondván: a szervezők nem tudnak garanciát vállalni testi épségéért. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a 42 éves svéd játékvezetőt bízta meg a március 26-ra kiírt tallinni Észtország-Szlovákia világbajnoki selejtező dirigálásával, de ha a szakember döntése végleges, más bírót kell kijelölni az összecsapásra.