Vágólapra másolva!
Az RC Deportivo az egyetlen klub Spanyolországban, amely az utóbbi fél évtizedben rendre a bajnokság közvetlen élcsoportjában végzett; a kék-fehérek rendre kivívták a Bajnokok Ligája-szereplés jogát, sőt tavaly egészen az elődöntőig jutottak az európai elitsorozatban. Az idén ehhez hasonló sikerre esélye sincs a Depornak, hiszen Javier Irureta gárdája már a csoportkört sem élte túl a BL-ben. Sőt nagyon úgy fest, hogy a remek bajnoki széria is megszakad, hiszen Franék a középmezőnyben szerénykednek, és valóságos csodára lenne szükségük ahhoz, hogy odaérjenek a negyedik helyre.

A nyáron már lehetett némi rossz előérzetük a Deportivo szurkolóinak, hiszen több jel is utalt rá, hogy kedvenceik ebben a szezonban nem fognak olyan remekül szerepelni sem a bajnokságban, sem a Bajnokok Ligájában, mint az utóbbi néhány évben. A spanyol élcsapatok ugyanis kivétel nélkül alaposan bevásároltak a holtszezonban, ellentétben a Deporhoz egyetlen új kulcsjátékos sem érkezett, így Javier Iruretának továbbra is azzal a meglehetősen szűk, mindössze húszfős kerettel kellett dolgoznia, amellyel tavaly.

A kettős terhelést az előző esztendőkben bírta a csapat, de várható volt, hogy a rettegett sérüléshullám ezúttal nem kerüli el La Corunát. Ez be is igazolódott, Diego Tristán és Fran már a szezon előtt, Mauro Silva pedig még szeptemberben sérült meg, így tovább csökkent a választék Irureta számára. A mester eleinte meglehetősen jól gazdálkodott szűkös eszközeivel, igaz, tehetnénk hozzá némi iróniával, 17 bevethető játékosból nem nehéz kialakítani egy állandó kezdő csapatot. Az első fordulókban egyértelműen Walter Pandiani húzta a Depor szekerét, az uruguayi csatár zsinórban négy találkozón volt eredményes, igaz, csapata így is csak négy pontot tudott szerezni. Különösen fájó volt a Valencia CF elleni hazai vereség, hiszen a bajnok megalázó különbséggel, 5-1-re győzött a Riazor-stadionban.

Ez a kudarc valamelyest felébresztette a Deport, hiszen a csapat egy öt mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozatot produkált októberben, és visszaküzdötte magát a tabella első felébe. Sőt, a barcelonai 2-1-es zakót újabb öt, vereség nélkül letudott találkozó követte, így december elejére a kékek feljöttek a tabella nyolcadik helyére, ráadásul mindössze négy ponttal voltak lemaradva a negyedik helyezettől. Ezúttal azonban egy rossz sorozat következett, két vereség és két döntetlen, így a helyzet ismét meglehetősen reménytelenné vált. Ráadásul a Bajnokok Ligájában sem sikerült vigasztalódni (enyhén szólva), hiszen a galíciaiak úgy estek ki csoportjukból, hogy mindössze két pontot szereztek a hat mérkőzésen.

Januárban aztán újabb csapás érte a szurkolókat: távozott az első számú gólfelelős, Pandiani. Az uruguayi már hónapok óta nehezményezte, hogy az időközben felgyógyult Diego Tristán gyakran kiszorítja őt a kezdő csapatból, és bőszen hangoztatta, hogy az első adandó alkalommal távozik. Érdeklődés persze volt iránta, elsősorban Angliából, a Tottenham Hotspur és a Liverpool FC is szívesen látta volna csatársorában Pandianit. A Vörösök végül Fernando Morientest vették meg, a Spursszel pedig a csatár nem tudott megegyezni, Pandiani így végül a Birmingham Cityben kötött ki, de ennek is örült, hiszen végre álmai országában játszhat.

Pótlását érdekes módon oldotta meg a Depor, hiszen Augusto César Lendoiro elnök egy védőt igazolt, mégpedig nem is akárkit: az olimpiai bajnok Fabrizio Coloccini az AC Milantól érkezett, ahol nem volt esélye bekerülni a világ talán legerősebb és legrutinosabb hátsó alakzatába, így örömmel vette, hogy klubja kölcsönadta őt Spanyolországba. A Primera División amúgy sem ismeretlen a bekk számára, hiszen Coloccini tavaly az Atlético Madridban szerepelt, és megfordult már a Deportivo Alavésban.

A csapat eleinte a legkevésbé sem sínylette meg Pandiani távozását: a 20. fordulóban 4-1-re verte az RCD Espanyolt, majd további három találkozón át veretlen maradt úgy, hogy a négy összecsapáson összesen nyolc gólt szereztek a kék-fehérek (ebből hármat Pandiani helyettese, Diego Tristán vállalt). A Real Betis elleni vereség óta ismét négy bajnokin nem találtak legyőzőre a galíciaiak, akik ennek ellenére is 27. forduló után csupán a kilencedikek voltak a tabellán, öt ponttal lemaradva a negyedik, azaz Bajnokok Ligája-selejtezőt érő helyen álló Villarreal CF mögött.

A helyzet tehát nem reménytelen, ám a Depor sorsa immár nem saját kezében van, a vetélytársak sorozatos botlásaira is szüksége lesz (saját remeklése mellett) Irureta együttesének, hogy ismét kivívja a BL-részvételt. Amelyre nagy szüksége lenne a klubnak, hiszen a hírek szerint anyagilag nem áll túl jól az egyesület, azaz fontos lenne az elitligában való, jelentős bevétellel kecsegtető szereplés. Ahhoz viszont, hogy jövőre az ideinél sokkal jobban szerepeljen a Bajnokok Ligájában a Deportivo (már ha bejut), két dologra mindenképpen szükség lenne: egy kicsit bővebb játékoskeretre és egy igazi, nem elvágyódó góllövő csatárra.