Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt március 22-én!

1972-ben ezen a napon a Bajnokcsapatok Európa-kupája negyeddöntőjének második összecsapásain volt érdekelt kontinensünk nyolc klubja.

Az Ajax az amszterdami győzelem után Londonban is jobbnak bizonyult az Arsenal FC-nél (2-1, 1-0), az Újpesti Dózsa a hazai vereség után egy döntetlennel búcsúzott a Celtic FC-től és a sorozattól (1-2, 1-1), az FC Internazionale pedig liege-i veresége ellenére is idegenben szerzett góllal továbblépett a Standardon (1-0, 1-2).

A negyedik párharc is hasonlóan szoros küzdelmet ígért, hiszen a Feyenoord Rotterdamban csak egygólos előnyt (1-0) harcolt ki a Benfica csapatával szemben. Lisszabonban természetesen biztosra vették a továbbjutást, 70 000 néző várta az Estádio da Luzban a két csapatot.

A Benfica José Henrique - Artur, Messias, Humberto, Adolfo, Graca, Toni, Nené, Artur Jorge, Eusébio, Jordao tizeneggyel kezdett, míg a hollandok Treytel - Schneider, Laseroms, Israel, Van Duivenbode, Jansen, Hasil, Wery, Boskamp, Van Hanegem, Maiwald összetételben vették fel a harcot.

A rotterdamiaknál a két évvel korábbi BEK-győztes együttesből hatan maradtak meg hírmondónak a kezdő csapatban, ám tapasztalat ide, rutin oda, már a hatodik percben hátrányba kerültek: Tamagnini Nené mattolta Eddy Treytel. (Az akkor 23 esztendős Nené később legendás alakja lett a portugál labdarúgásnak, még 12 évvel később is gólkirályi címet tudott szerezni.)

A Sasok akkori garnitúrájában remekül kiegészítették egymást a sokat látott, rutinosabb klasszisok (Eusébio, Graca, Artur Jorge), valamint a fiatal, feltörekvő titánok (Nené, Jordao). Az első félóra végén éppen a másik reménység, a 20 éves Jordao gólja juttatta már továbbjutó pozícióba a Benficát.

Az első játékrészben már nem született újabb gól, így a szünetben boldogan dalolt a Fény-stadion publikuma, hiszen kedvenceik jól játszottak, elődöntősnek tűntek. A második félidő derekán a hollandok kettős cserét hajtottak végre, Franz Hasilt Hans Posthumus, Matthias Maiwaldot Lex Schoenmaker váltotta, és a módosítások új lendületet adtak a vendégek játékának, aminek a 75. percben meg is lett az eredménye, Wim van Hanegem gólja már a Feyenoord számára jelentette a versenyben maradást.

A mérkőzés utolsó tíz perce azonban a mennyországból a pokolba juttatta a rotterdamiakat. Kiváló védelmük teljesen összeomlott, Nené a 82. és a 90. percben, Jordao pedig a 89. minutumban is betalált, így a szoros mérkőzésből kiütéses, 5-1-es győzelem lett. A Benfica 5-2-es összesítéssel jutott a BEK legjobb négy csapata közé, ahol áprilisban az Ajax Amsterdammal találkozott.