Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt április 1-jén!

1946-ban ezen a napon született Arrigo Sacchi, a kilencvenes évek egyik legeredményesebb olasz edzője. A kiváló szakember játékosként nem futott be karriert, ám később a kispadok világában roppant sikeresnek bizonyult. 1977-ben a Cesena ifjúsági csapatánál indult Sacchi pályafutása, aki a következő esztendőtől járt az olasz edzőképzés legmagasabb szintjét jelentő ún. supercorsóra.

1982-ben kapta első komolyabb feladatát, a Serie C1-ben szereplő Rimininél már felnőttekkel dolgozott, de a próbaév után visszatért a fiatalabbakhoz, a Fiorentina utánpótlását gardírozta. Újabb rimini vargabetű után szerződött az AC Parmához, a később az olasz futball szűk elitjébe került klubnál 1985 és 1987 között dolgozott.

A parmai egyesület az idő tájt a C osztály küzdelmeit megnyerve a második liga hetedik helyéig jutott, Sacchira pedig egész Olaszország felfigyelt. Ennek ellenére nem kis meglepetést okozott, hogy az AC Milan tulajdonosa, Silvio Berlusconi őt kérte fel edzőnek. Sacchi 1987-ben költözött Milánóba, csakúgy mint Marco van Basten és Ruud Gullit.

Csodálatos évek következtek, a holland klasszisokkal fémjelzett rossonerók 1991-ig bajnokságot, két BEK-et, két Világkupát, két európai, illetve egy olasz Szuperkupát nyertek. Sacchi az év nyarán búcsúzott el az AC Milantól, de októberben már újabb feladatot kapott: az olasz válogatott szövetségi kapitánya lett. Természetesen a squadra azzurrával sem vallott szégyent: 1994-ben vb-ezüstérmet nyert.

Hatvan mérkőzésen dirigálta a nemzeti csapatot, s ez idő alatt csak hétszer kapott ki együttese. Már a következő esztendőben visszatért a Milanhoz, az uruguayi Tabárez menesztése után neki jutott a tűzoltás szerepe, a gyengélkedő piros-feketék csak a 11. helyen végeztek a Serie A-ban. Egy év kihagyás után, 1998-ban külföldön is kipróbálta magát, az Atlético Madridnál dolgozott rövid ideig, majd hazatérve 2000-ben az AC Parmához került.

Tizenhárom esztendő után újabb három mérkőzésen irányította a csapatot, majd a klubvezetésben számítottak óriási tudására, technikai igazgatóként dolgozott. Jelenleg is ugyanezt a szerepkört tölti be, csak éppen már a Real Madridnál, ahová Florentino Pérez csábította.

A mai nap Sacchi születésnapján kívül még egy ismert olasz edző számára bír megkülönböztetett figyelemmel, akinek szintén erős kötődése van az AC Milanhoz. Alberto Zaccheroni, aki 1998 és 2001 között dolgozott a klubnál - és nem mellékesen 1999-ben bajnok lett a csapattal - ugyanis ma ünnepli 52. születésnapját.