Vágólapra másolva!
Két nappal az Orosz Labdarúgó Szövetség új elnökének megválasztása után lemondott posztjáról Georgij Jarcev szövetségi kapitány.

A váltás nem meglepő, hiszen miután szombaton Vitalij Mutko, az orosz parlament felsőházának tagja, Vlagyimir Putyin államfő jó barátja bizalmat kapott a futballközgyűléstől, bejelentette: a kapitány napjai meg vannak számlálva.

Jarcev értett Mutko szavaiból, és már az első munkanapon, hétfőn kérte felmentését. "Nehéz helyzetben van a csapat, nincs idő kísérletezni, éppen ezért tapasztalt, hidegvérű kapitányra van most szükség" - fogalmazott a labdarúgó-szövetség új elnöke.

A nemzeti együttes amúgy nincs reménytelen helyzetben a világbajnoki selejtező sorozatban. Csoportjában a harmadik helyen áll hat mérkőzésen szerzett 11 ponttal. Vezet Portugália (14 pont/6, 21-4-es gólkülönbség), második Szlovákia (14/6, 18-5). Lettország a negyedik (10 pont/6).

Mutko elődje, a csaknem 26 évig tevékenykedő Vjacseszlav Koloszkov azért mondott le január végén a posztjáról, mert - amint utalt rá - még a Kremlből is nyomás nehezedett rá a válogatott vártnál gyengébb szereplése miatt. Egyúttal azonban elismerte a többek között a tavaly nyári gyászos Eb-produkció miatt neki tett szemrehányások jogosságát.

Már csak azért is lényeges, hogy a futballszövetségi elnök élvezi-e a kormány bizalmát, mert Oroszország pályázik a 2012-es Európa-bajnokság megrendezésére. A kontinenstornának ezen kívül Magyarország Horvátországgal, Lengyelország Ukrajnával, valamint "szólóban" Görögország, Olaszország, Románia, Törökország és - általános meglepetésre - Azerbajdzsán szeretne otthont adni.