Vágólapra másolva!
Az Arsenal együttese jutott elsőként az FA-kupa idei kiírásának döntőjébe, miután a cardiffi elődöntőben 3-0-ra verte a Blackburn gárdáját. A májusi fináléban a vasárnapi Manchester United-Newcastle United párharc győztese lesz az Ágyúsok ellenfele.

Két teljesen különböző célokért küzdő csapat találkozott egymással az FA-kupa első cardiffi elődöntőjében, hiszen az évek óta a közvetlen bajnoki élmezőnyhöz tartozó londoni sztárcsapat, az Arsenal az 1995-ös bajnoki címe óta mind lejjebb süllyedő, az utóbbi években már jobbára a kiesés ellen hadakozó Blackburnnel csapott össze.

Az Ágyúsok hagyományosan jól szerepelnek a rangos hazai kupasorozatban - ráadásul már búcsúztak a Bajnokok Ligájától, és a bajnoki címhez is csak az eddig látottak alapján teljesen valószínűtlen Chelsea-leállás segítheti őket -, így törvényszerű volt, hogy - a hiányzó Henryt és Campbellt nem számítva - a legerősebb csapatát küldte pályára Arsene Wenger.

A Rovers elsősorban abban bízhatott, hogy a szezon közben érkezett menedzser, Mark Hughes alaposan összekapta a csapatot - ezt nemrég egy manchesteri 0-0-val is igazolták Dickovék -, illetve a kiscsapatok hagyományosan erős hitében, miszerint egy meccsen, teljes odaadással - és némi szerencsével - minden csapat elkapható.

A mérkőzés negyvenkét percig kimondottan a Blackburn szája íze szerint alakult, hiszen a gólerős csapatok közé tartozó Arsenal gyakorlatilag helyzetig sem jutott rendkívül szervezetten védekező ellenfelével szemben. A negyvenkettedik percben aztán egyetlen pici megingás elég volt, hogy vezetést szerezzenek a londoniak: egy jobboldali beadás után átszállt a labda a rosszul helyezkedő védők feje felett, Toure levette, egy higgadt csel után középre adott, Pires pedig közelről a hálóba pofozta a labdát.

Nem tudta tehát kihúzni kapott gól nélkül az első félidőt a Blackburn, és adódott a kérdés, hogy képes lesz-e a második játékrészben váltani az alapvetően védekezésre berendezkedett - és amúgy sem acélos támadójátékáról elhíresült - Rovers.

Nos, megpróbálták, de nem jártak sikerrel. Hughes bevetette a villámgyors Emertont, majd egy félórára a sérüléséből felépült Savage-t is - akinek keménysége mit sem kopott maródisága idején -, azonban nem tudtak komoly helyzetet kialakítani, ráadásul ezen a napon Lehmann is mágnesként vonzotta a labdákat.

A végén még a részben taktikai csereként pályára lépő van Persie is vágott kettőt - a második után olyan "vállast" kapott Toddtól, hogy percekig ápolták -, így az Ágyúsok fölényessé tették amúgy meglehetősen nagy csatában kivívott - részben kiverekedett - sikerüket.

Vasárnap - ugyancsak Cardiffban - Manchester-Newcastle, tehát a papírforma igazi álomdöntőt ígér, bár a Szarkák idén már elbúcsúztatták a Chelsea-t, azon a meccsen ráadásul egészen jól futballoztak Shearerék (nem úgy, mint csütörtökön, a lisszaboni UEFA-kupa-visszavágón).

Arsenal - Blackburn Rovers 3-0 (1-0)
Cardiff, Millennium-stadion, 52077 néző
v.: Dunn
Arsenal: Lehmann - Toure, Lauren, Senderos, Cole - Pires, Ljungberg (Fabregas, 50.), Vieira, Gilberto Silva - Bergkamp (van Persie, 82.), Reyes (Aliadiere, 90.)
Blackburn: Friedel - Neill, Matteo (Stead, 83.), Nelsen, Todd - Mokoena, Flitcroft (Emerton, 51.), Reid, Pedersen, Thompson (Savage, 63.) - Dickov
gól: Pires (42.), van Persie (87., 92.)