Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt április 19-én!

1989-ben ezen a napon játszották az elődöntők visszavágóit a Kupagyőztesek Európa Kupájában. (Az első összecsapásokról április 5-én olvashattak rovatunkban.) Az olasz Sampdoria egygólos hátrányban fogadta a belga KV Mechelent, a címvédő ugyanis 2-1-re nyerte az első mérkőzést. Mechelenben az izraeli Eli Ohana és Geert Deferm (a balhátvéd három perccel pályára lépése után szerzett gólt) találataival már 2-0-ra vezetett a hazai csapat, amikor a genovaiak Gianluca Vialli révén szépítettek.

A Samp csatárcsillaga rendkívül balszerencsés volt, hiszen az idő tájt a genovai Luigi Ferraris stadion átépítése miatt (az aréna egy évvel később vb-helyszín volt) klubja szülővárosában, Cremonában játszott néhány mérkőzést, ám a KV Mechelen elleni visszavágón Vialli nem léphetett pályára.

(A Samp a bajnokságban két utolsó hazai mérkőzését játszotta Firenzében és Cremonában, a KEK-ben a Dinamo Bucuresti elleni negyeddöntőt, valamint a Napoli elleni Coppa Italia finálét kényszerült semleges helyszínen megvívni.)

A cremonai Giovanni Zini stadioban az alábbi összeállításban kezdtek a csapatok.
Sampdoria: Pagliuca - Vierchowod, L. Pellegrini, S. Pellegrini, Salsano, Pari, Víctor, Cerezo, Dossena, Pradella, Mancini
Mechelen:Preud'homme - Rutjes, E. Koeman, Versavel, Deferm, Demesmaeker, Emmers, Hofkens, De Wilde, Ohana, Den Boer

A kupát esztendővel korábban az Ajax Amsterdamtól elhódított belgák főleg kiváló védelmüknek köszönhették sikereiket, a mecheleni (vallon nyelven malines-i) gárda a sikersorozat idején a Samp elleni összecsapásig (1987-89) 16 kupamérkőzésén mindössze öt gólt kapott.

Egy órán keresztül Cremonában is hibátlanul működött az Erwin Koeman irányította védelem, de utána jött az olasz henger: a brazil Cerezo 68. percben szerzett gólja már a taljánok továbbjutását jelentette, ám hogy ne legyen ok az izgalomra a lefújásig, Giuseppe Dossena (85.) és Fausto Salsano (88.) is bevette Michel Preud'homme kapuját. A Sampdoria így 3-0-ra nyert, azaz 4-2-es összesítéssel jutott a KEK döntőjébe, ahol az FC Barcelona volt az ellenfele.

Dévényi Zoltán