Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt április 26-án!

1961-ben ezen a napon rendezték a Bajnokcsapatok Európa Kupája elődöntőjének visszavágóját, s az NSZK-beli Hamburger SV a spanyol FC Barcelonát fogadta. A csapatok két héttel korábban teljesítették a kötelező penzum első felét, a Camp Nouban Evaristo góljával 1-0-ra nyertek a katalánok.

A visszavágó rendkívül izgalmasnak ígérkezett, hiszen a HSV az idő tájt az egyik legjobb nyugatnémet alakulatnak számított, legnagyobb sztárja, Uwe Seeler vezérletével minden csapat számára komoly ellenfelet jelentett. A Volkspark-stadionban 75 000 szurkoló volt kíváncsi a visszavágóra, a hatalmas nézősereg egy márciusi estéhez hasonló előadásban reménykedett. (Március 15-én a negyeddöntőben a Burnley FC kétgólos előnnyel érkezett a Hansa-városba. Az angolok egy körrel korábban a csodálatos támadókat, Lucien Müllert, Just Fontaine-t, Roger Piantonit, Jean Vincent-t felvonultatott Stade Reimst búcsúztatták, így a Burnley dicstelen jelene ellenére talán sikerrel kalibrálható akkori játékereje. A HSV azonban parádés produkcióval, Seeler irányításával és két góljával, 4-1-re győzött, így továbbjutott - a szerk.)

Ebben bíztak a hamburgiak az FC Barcelona ellen is, noha a katalánok soraiban - Antonio Ramallets, Juan Segarra, Evaristo, Kocsis Sándor, Kubala László, Luis Suárez - több világklasszis is szerepelt. Kiegyenlített első játékrész után a szívósan küzdő nyugatnémetek felül is kerekedtek riválisukon, az 58. percben Peter Wolf, tíz minutával később Seeler talált a Barca kapujába.

Tombolt a publikum, sokan már a Benfica elleni fináléban látták kedvenceiket (a másik elődöntőben ugyan csak májusban került sor a visszavágóra, de a portugálok 3-0-ra nyerték az első összecsapást az osztrák SK Rapid Wien ellen), de csak nagyon lassan peregtek a másodpercek. A spanyol klubnak azonban sikerült a sírból visszahozni továbbjutási reményeit, Kocsis a 90. percben volt eredményes, így az akkori szabályoknak megfelelően harmadik mérkőzés várt a két csapatra. (Május 3-án Brüsszelben pedig ismét Evaristo volt az egyedüli gólszerző, a Barca 1-0-ra nyert, és bejutott a döntőbe.)