Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt április 29-én!

1974-ben ezen a napon született Pascal Cygan, az Arsenal FC francia védője, aki a Wasquehal együttesében kezdte pályafutását. Végigjárva a szamárlétrát, húszévesen került fel az első csapathoz, de ott nem sok lehetőséget kapott, többnyire a tartalékok között szerepelt.

1995-ben aztán klubot váltott, mert a Lille OSC vezetősége látott benne fantáziát, és így a következő szezontól már az élvonalban szerepelhetett. A Division 1-ben 1995. augusztus 5-én mutatkozott be az AS Saint-Etienne ellen, és a bajnokság hátralévő részében összesen 27 mérkőzésen lépett pályára.

A következő idényben már kevesebb találkozón szerepelt, összesen 14 alkalommal vetették be, a Lille pedig kiesett a legjobbak közül. Azon a nyáron az egyesület átadólistára tette a védőt, de egyetlen klub sem jelentkezett Cyganért. A Lille végül így járt jól, mert Cygan egyre jobban játszott, és Vahid Halilhodzic edző 1998-as érkezése után valósággal kivirágzott. Az 1999-2000-es szezonban, amikor a gárda kiharcolta a feljutást a legjobbak közé, Cygant a második vonal legjobb védőjének választották, de teljesítménye az élvonalban sem romlott, sőt.

A legjobbak között is kiválóan futballozott, olyannyira, hogy a szezon végén a France Football osztályzatai alapján ő lett a gall élvonal legjobb játékosa. A jó szereplés hatására több kérője is akadt, de végül a maradás mellett döntött, és ezzel nem csak a klub, hanem ő is jól járt, hiszen a Bajnokok Ligájában bizonyíthatta rátermettségét.

2002-ben honfitársa, Arsene Wenger az Arsenal FC-hez csábította, azóta Cygan az Ágyúsok egyik állandó cserevédője. Sol Campbell és a tavaly felfedezett Kolo Touré sérülése esetén ő a leggyakrabban alkalmazott "dublőr".