Vágólapra másolva!
Az RCD Espanyol az elmúlt négy idényben egyaránt a kiesés ellen küzdött a Primera Divisiónban, és a jelenlegi pontvadászat előtt sem lehetett sokkal többet várni a klubtól - a barcelonaiak azonban hatalmas meglepetésre ott vannak az élmezőnyben, és jó úton haladnak afelé, hogy kilenc év elteltével ismét kilépjenek a nemzetközi porondra. A kérdés csak az, hogy mindezt a Bajnokok Ligájában vagy az UEFA-kupában tehetik majd meg.

A legutóbbi négy szezon nem sikerült valami fényesen az RCD Espanyol számára, a barcelonai egyesület mindannyiszor a tabella második felében szerepelt, és volt, hogy csak hajszál híján tudta megőrizni élvonalbeli tagságát. A mostani bajnokság előtt így aztán maximum annyit vártak az új mestertől, Miguel Ángel Lotinától, hogy stabilizálja a gárda pozícióját a középmezőnyben.

A játékoskeret mindenesetre jelentősen átalakult a nyáron, főleg a védelembe érkezett sok új ember, többek között az argentin Hugo Ibarra, a francia Didier Domi, illetve a klubhoz visszatért argentin Mauricio Pochettino, míg a kapusposztra a kameruni Carlos Kamenit szerezték meg a barcelonaiak. Gyorsan kiderült, hogy a hátsó alakzat "gatyába rázása" remekül sikerült, hiszen a csapat 16 forduló alatt mindössze kilenc gólt kapott, ez egyben a Primera División legjobban záró védelmét jelentette, és ennek köszönhetően a gárda a második pozíciót foglalta el.

Nem csoda, hogy az egyesület vezetősége még decemberben úgy döntött, meghosszabbítja Lotina szerződését, aki a nyáron eredetileg csak egy idényre írt alá a klubhoz. Az új kontraktus hosszát azért nem vitték túlzásba, hiszen még egy idényre kötötték le a mestert, akinek a munkájával tehát maximálisan elégedettek voltak. Még úgy is, hogy az új esztendő egy hullámvölggyel kezdődött, hiszen a következő hét összecsapásból csak egyet tudott megnyerni az együttes, így rögtön vissza is esett a hetedik pozícióba. Az Espanyol a Valencia CF, az RC Deportivo és a Real Madrid otthonában is súlyos vereséget szenvedett, amelynek köszönhetően védelmi statisztikája alaposan leromlott: e három találkozón tíz gólt kasszírozott a csapat, míg a többi 19-en mindössze 12-t.

A gyengélkedés a Getafe CF elleni találkozón ért véget, amelyet az Espanyol hazai pályán 2-0-ra nyert meg, és bár azóta is becsúszott pár kínos eredmény (leginkább a Sevilla FC elleni otthoni vereség sorolható ide), a csapat tartja magát a rendkívül szoros élmezőnyben, és továbbra is versenyben van a harmadik-negyedik helyért, amely BL-indulást érne a klubnak - márpedig az Espanyol még sohasem szerepelt a legrangosabb európai kupában. Az esetleges Bajnokok Ligája-részvétel pedig elég meggyőző erőt jelenthet a focisták számára ahhoz, hogy Barcelonában maradjanak, hiszen a kiváló szereplésnek köszönhetően a kulcsemberek többségét sztárklubok csábítják.

A legkapósabbnak a kameruni kapus, Kameni számít, aki fiatal kora ellenére (februárban még csak 21 esztendős múlt) már stabil válogatott, és kiváló teljesítményt nyújt a spanyol első osztályban, pedig korábban egyetlen élvonalbeli klubnál sem szerepelt - előző egyesületénél, a Le Havre-nál ugyanis végig csak kispados volt. Az Espanyolnál végre megkapta a lehetőséget, és maximálisan élni is tudott vele, amelynek köszönhetően többek között a Manchester United és az Arsenal FC is felfigyelt rá. A portás szerződésében hatmillió eurós kivásárlási záradék szerepel, de a játékos jelenlegi piaci értéke ennél valamivel magasabb, így az Espanyol vezetősége elsősorban nem eladni, hanem megtartani szeretné.

De nem csak Kameni iránt van érdeklődés; a Vörös Ördögök állítólag az Espanyol játékmesterét, Ivan de la Penát is figyelik, aki a barcelonaiak remeklésének másik kulcsfigurája. A középpályás távozása azért kevésbé valószínű, mint ahogyan a középhátvéd Lopo (őt a Bolton Wanderers vinné) vagy a csatár és egyben klubszimbólumnak számító Raúl Tamudo (aki iránt az AS Monaco érdeklődik) is valószínűleg marad. A Real Zaragoza által csábított Soldevilla eladásának már nagyobb a valószínűsége, de az Espanyol vezetősége nemcsak távozókban, hanem érkezőkben is gondolkodik, a klubnak természetesen megvannak a kiszemeltjei - elsősorban a spanyol piacról. A Racing Santander csatára, Javi Guerrero, a Málaga CF középpályása, Miguel Ángel, illetve a Real Madrid focistája, Albert Celades igazolhat a nyáron az Espanyolhoz - és a BL-szereplés kivívása esetén megszerzésük valószínűleg könnyebb lesz.