Vágólapra másolva!

1950: angol focisiker a Heyselben

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt május 18-án!

1950-ben ezen a napon barátságos mérkőzésen találkozott Belgium és Anglia válogatottja.

Az angolok a brazíliai világbajnokság előtti főpróbának tekintették a brüsszeli összecsapást, és meglehetősen jó hangulatban érkeztek a belga fővárosba, hiszen utolsó öt vendégfellépésüket győzelemmel zárták.

A Heysel-stadionban játszott mérkőzést azonban rosszul kezdték (Williams - Ramsey, Aston, Wright, Jones, Dickinson, Milburn, Mortensen, Bentley, Mannion, Finney), hiszen a hazaiak Jef Mermans révén 1-0-ra vezettek az első félidő után. Tovább gyarapította a szigetországiak gondjait, hogy Jacky Milburn megsérült, így az angol válogatott történetében először, csere következett.

A Newcastle United támadóját James Mullen, a Wolverhampton játékosa váltotta. Nem volt rossz a váltás, hiszen a második játérkészben ő egyenlített, majd Stan Mortensen, Wilfred Mannion és Roy Bentley is bevette a belgák kapuját, így Anglia magabiztosan, 4-1-re győzött.