Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt május 19-én!

1979-ben ezen a napon született Diego Forlán, a Villarreal CF uruguayi gólzsákja. A montevideói származású játékos (édesapja Pablo, remek védő volt, szerepelt az 1974-es világbajnokságon is) már fiatalon az argentin Independiente labdarúgója lett. Buenos Airesben rendkívül hamar felkerült az első csapat keretéhez, és még csak 19 esztendős volt, amikor bemutatkozhatott az argentin első osztályban.

Az 1998-99-es idényben két mérkőzésen lépett pályára, és ezt követően bekerült a korosztályos uruguayi válogatottba is. Az 1999-es U20-as világbajnokságon a csoportmérkőzéseket követően minden találkozón szerepelt, Paraguay ellen gólt is szerzett, és negyedik helyen végzett a korosztályos nemzeti együttessel. Ezt követően már klubcsapatában is több lehetőséget kapott, amit gólokkal hálált meg.

Az 1999-2000-es idényben az aperturában még csak egyszer volt eredményes, de a clausura során hat alkalommal talált be. A következő idényben is a clausura sikerült neki jobban, akkor már kilenc gólig jutott. Az őszi szezonban ezt a teljesítményt is felülmúlta, 11 találattal második lett a góllövőlistán, és ennek már Európában is híre ment. Több klub is megfigyelőket küldött Argentínába, hogy információkat szerezzenek Diegóról, de csak a Middlesbrough FC állt elő konkrét ajánlattal.

Mivel az Independiente (akárcsak az argentin klubok többsége) anyagi gondokkal küszködött, így gyorsan egyezségre is jutott az angol klubbal. Forlán és egyesülete azonban visszatáncolt az üzlettől, hiszen a Boro helyett végül is a Manchester United lett a vevő. 2002 tavaszán 18 mérkőzésen kapott játéklehetőséget a MU-nál, de nem tudott gólt szerezni. A közönség bírálata ellenére, Sir Alex kitartott mellette, s Diego egyre inkább megszokta a liga légkörét.

A következő idényben hét, majd hat gólt szerzett, leginkább fontos találatokat: rangadókon vagy győzelmet jelentő gólokat. Tavaly augusztusban (Wayne Rooney megszerzése után) Alan Smith és Ruud van Nistelrooy mellett már nem jutott volna számára hely, ezért a spanyol Villarreal CF-be szerződött. Sokakat meglepett, hogy a Sárga Tengeralattjárónak becézett klubnál futószalagon szállította a gólokat. A szintén szenzációs szezont produkált Juan Román Riquelme gólpasszainak köszönhetően jelenleg 20 találatnál tart a ligában.