Vágólapra másolva!

1997: gólszegény nyitómeccsek a Copán

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt június 11-én!

1997-ben ezen a napon kezdődött Bolíviában a Copa América. A dél-amerikai országok hagyományos, immáron 1916 óta íródó küzdelemsorozatának nyolc évvel ezelőtti kiírásán a kontinens tíz országa mellett vendégként, Costa Rica és Mexikó válogatottja vett részt.

A tucatnyi nemzeti tizenegy először három darab négyes csoportban harcolt a pontokért. A nyitónapon az A csoportban kezdődtek meg a küzdelmek, Cochabambában a Félix Caprilesről elnevezett stadionban Paraguay, Chile, Argentína és Ecuador adott randevút egymásnak. A csoport elsőszámú esélyesének Argentína számított, bár a gauchók "sokadik" garnitúrájukat küldték a magaslatra.

Az első mérkőzésen Paraguay (Chilavert - Arce, R. Rojas, Gamarra, Alcáraz, Villamayor, Struway, Acuna, Ovelar, Cardozo, Soto összeállításban) 1-0-ra legyőzte Chilét (Cossio - Gómez, Parraguez, Rojas, Munoz, Salas, Cornejo, Riveros, Valencia, Núnez, Vergara).

A találkozó egyetlen gólját Acuna szerezte a 28. percben. Az összecsapás nem nagyon hozta tűzbe a cochabambai publikumot, a stadionban 17 ezer néző volt kíváncsi a kontinens majdnem felét képviselő labdarúgók előadására. A nap második összecsapásán Argentína és Ecuador lépett a zöld gyepre. Az albiceleste I. González - Martínez, Rotchen, Pellegrino, Cardozo, Zapata, C. Husaín, Cardoso, G. López, M. Delgado, Cruz tizeneggyel kezdett, míg az ecuadoriak a J. Cevallos - Méndez, Capurro, Burbano, Tenorio, Smith, Carabalí, Sánchez, Gavica, Chalá, Maldonado összeállítású csapatban bízhattak.

Daniel Passarella két kivételtől (G. López, Cardoso) eltekintve hazai labdarúgókból összeállított csapata nem tudta bevenni az ecuadoriak kapuját, így az 1991-ben és 1993-ban is tornagyőztes argentinok gól nélküli döntetlennel nyitották a tornát.