Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt június 13-án!

1980-ban ezen a napon született Florent Malouda, az Olympique Lyon válogatott középpályása. A guyanai Cayenne-ből származó játékos alig néhány évesen költözött családjával Franciaországba. Futballpályafutását a Chateauroux együttesében kezdte, ahol már 19 esztendősen a felnőttek között szerepelt.

Már az 1998-99-es pontvadászatban is az első csapat keretéhez tartozott, de akkor még nem mutatkozhatott be a második vonalban, a következő idényben viszont 28 mérkőzésen szerepelt, és két gólt szerzett. Nem is maradt a Division 2-ben, hiszen a legjobbak közé frissen feljutott EA Guingamp leigazolta, és Malouda 2000 augusztusában az FC Nantes ellen mutatkozhatott be az élvonalban.

Abban a szezonban összesen 23 meccsen vetették be, többnyire csereként, de az AS Saint-Etienne ellen így is megszerezte első gólját. A következő pontvadászatban már sokkal több lehetőséget kapott, 32 mérkőzésen szerepelt, és góljainak számát is jelentősen növelni tudta, hiszen négy találatot ért el. A 2002-2003-as bajnokságban még jobb teljesítményt nyújtott, csapatának mindössze egy találkozójáról hiányzott, tíz gólt szerzett.

Nem okozott meglepetést, hogy az EAG nem tudta megtartani, új munkaadója az Olympique Lyon lett. Az elmúlt két esztendőben alapembere volt a bajnokcsapatnak (72 bajnokin kilenc gól fűződött a nevéhez), kiegyensúlyozott, jó teljesítményére pedig a válogatottnál is felfigyeltek, így tavaly ősszel bemutatkozhatott a nemzeti csapatban, sőt a magyar válogatott elleni mérkőzésen gólt is szerzett.